Duitse groothandelaar Wilfried Schenk wil niet van stoppen weten

"De Nederlanders zijn kunstenaars op het gebied van groenten en fruit"

Met zijn 73 jaar is hij verreweg de oudste in het Frischezentrum Essen. Wilfried Schenk, eigenaar van groothandel 'Obst und Gemüse Frischepartner', heeft naar eigen zeggen nog elke dag plezier in zijn werk. De ervaren handelaar kent de levensmiddelenbranche als geen ander dankzij zijn carrière van bijna zestig jaar. Vanwege de huidige ontwikkelen moest hij hij zichzelf echter opnieuw uitvinden. "Het productpalet wordt permanent uitgebreid en aangepast'', aldus Wilfried.

Wie zich in de opslagruimte van de groothandel meldt, treft Wilfried Schenk zelden alleen aan. Meestal is hij in het gezelschap van zijn vrouw, die zich ook bezighoudt met de productie van fruitsalades, één van de specialiteiten van de allrounder. "We staan iedere morgen samen op", benadrukt Wilfried. Zelf is hij continu onderweg tussen de opslagruimte en de verkoopstand schuin tegenover, waar hij zijn producten ter plaatse verkoopt. "Mijn clientèle omvat de gehele bandbreedte van de retail met het zwaartepunt op de zelfstandige retailers en weekmarkthandelaren van het Münsterland tot in het Bergisches Land."


Eigenaar Wilfried Schenk met een kistje goudgele druiven

Veranderingen
De levensmiddelenbranche is volgens Wilfried totaal veranderd, zo heeft hij in de afgelopen jaren zelf gemerkt. "In de retail domineren de grote ketens zoals Aldi, Rewe, Edeka en Lidl. Ook het To Go-concept wordt momenteel steeds groter." Ook voor zijn hoofdafnemers – de weekmarkthandelaren is er veel veranderd. "De weekmarkten worden steeds meer belevenismarkten en openen pas om 11 uur. Dat heeft ook voor mij als groothandelaar gevolgen. Het is altijd geven en nemen."

Kunstenaars

Deze ontwikkelingen hebben er aan bijgedragen dat Wilfried ver buiten de grenzen van Duitsland moet kijken. Daarom houdt hij zich ook bezig met de import van zuidvruchten uit overzeese gebieden zoals Zuid-Afrika en Amerika. "Wat is exotisch? Kiwi was bijvoorbeeld ooit een exoot, maar hoort tegenwoordig tot het dagelijkse standaardassortiment." Wilfried importeert bovendien ook veel uit buurland Nederland. "De Nederlanders zijn kunstenaars op het gebied van groenten en fruit", zegt hij tegen de Nederlandse Freshplaza-reporter.


Wilfried Schenk en zijn medewerker Peter Gerritsen tonen hun veelzijdige assortiment

Nachwuchs
Met een totale capaciteit van vijf koel- en klimaatruimtes, vijf voertuigen en twaalf medewerkers runt Wilfried een bloeiend bedrijf waar de klanten op kunnen vertrouwen. "We zijn 24 uur per dag aanspreekbaar en altijd in staat om de klanten te beleveren. Dat wil zeggen dag en nacht." Ondanks deze lange werkdagen droomt hij in geen geval van een leven als rentenier. "Ik hoef me niet af te sloven, ik heb er nog iedere dag plezier in."

"Daar komt nog bij dat we geen opvolger hebben. Mijn kinderen zijn een andere weg ingeslagen", zegt hij met een grijns. Hoe lang Obst und Gemüse Frischepartner nog bestaat blijft dus onduidelijk. "Een planning voor de lange termijn is er niet. Ik ga door zolang God me laat werken."


Het oudste voertuig van het bedrijf staat nog altijd ter beschikking

Verdere informatie:
Obst und Gemüse Frischepartner GmbH
Fam. Schenk
Frischezentrum Essen
Tel.: +49 201 847 040

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.