"Middelengebruik verminderen door optimaliseren waterstroom"

De kwaliteit van het oppervlaktewater wordt mede bepaald door de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het water. Dit zorgt voor extra druk op de toelating van het toch al beperkte middelenpakket. "Hoe minder middelen in het water worden aangetroffen, hoe minder discussie er over de toelatingen is", zegt Jeanette Vriend, Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht.

Toelatingsbeleid
Continu wordt de kwaliteit van het oppervlaktewater gemeten. In het najaar is daar een piek in de concentratie van de gewasbeschermingsmiddelen te zien. Waterschappen melden dat dit mogelijk samenhangt met de teeltwisseling van groentegewassen. Vriend: "Voor behoud van het toch al kleine middelenpakket moeten die middelen niet meer in het oppervlaktewater worden aangetroffen. De toelatingen staan hierdoor de afgelopen jaren steeds meer onder druk of dreigen zelfs geheel weg te vallen, zoals imidacloprid."

Lekdichte containers
De teelwisseling is een hectische periode. Goede afstemming tussen partijen, zoals loonwerker en transporteur om gewassen en teeltmatten af te voeren, is nodig om alles goed te laten verlopen. "Om vanaf het erf geen ongewenste lekverliezen vanuit substraatmatten of gewasmateriaal te krijgen, is opslaan en afvoeren in lekdichte containers een must. Daar mogen geen fouten in worden gemaakt", meldt de coördinator.

Om te voorkomen dat eventuele ziekten en plagen zich verder kunnen verspreiden en opnieuw voor infectie zorgen, moeten de matten en het gewas zo snel mogelijk worden afgevoerd. Een plaag als witte vlieg kan zich namelijk snel, zeker in een warm najaar zoals nu, voor veel overlast zorgen. Ook voor de waterafvoer van het erf moeten maatregelen worden genomen, zodat het lekwater niet via kolkputten naar het oppervlaktewater loopt.

Reinigen kas en druppelsysteem
Het reinigen van de kas en het irrigatiesysteem gebeurt met reinigingsmiddelen en veel water. Dit water moet, als het enigszins kan, op het riool worden geloosd. Als het teveel is om direct op het riool te lozen, moet het tijdelijk in bijvoorbeeld een rioolbuffer worden opgevangen.

De teeltwisseling is ook de tijd voor optimalisering van de waterstroom. Voor een effectieve watergift mogen de afgiften van de druppelaars niet teveel van elkaar afwijken. Vriend: "Als dat wel het geval is, heeft dat grote gevolgen voor het optreden van wortelziekten, zoals pythium. Er is slechts een schaars pakket aan gewasbeschermingsmiddelen tegen deze ziekte beschikbaar. De teler moet daar dus zuinig op zijn."

Volgens de coördinator kan een teler dan beter het besluit nemen om nieuwe druppelslangen met druppelaars aan te schaffen. Een optimale watergift is ook essentieel als er toch, ter correctie van wortelproblemen, middelen moeten worden mee gedruppeld. "Het middel moet daar komen waar het zijn werking moet doen en nergens anders. Hoe beter de behandeling slaagt, des te minder middel er nodig is."

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven