Coles herstelt zich nadat goedkope AGF omzetgroei vertraagde

Het lijkt erop dat de supermarktketen Coles zich in 2018 zal herstellen nadat goedkope AGF de afgelopen acht jaar zorgden voor een zeer matige omzetgroei. De supermarktgigant weet de tekorten in de omzet aan de prijsdeflatie van 2,3%, waarbij vooral goedkope groenten en fruit negatieve gevolgen hadden voor de winstmarges. Het Australian Bureau of Statistics onthulde woensdag dat de groentenprijzen in het afgelopen kwartaal bijna 11% daalden op het moment dat aanbod en prijzen zich herstelden van de effecten van tropische storm 'Debbie'.

Maar Wesfarmers nieuwe directeur Rob Scott, die deze topfunctie eind november zal overnemen van Richard Goyder, verwacht dat de omzetstijging zich in de tweede helft van het boekjaar zal herstellen wanneer Coles het effect van Woolworths' prijsverlagingscampagne heeft kunnen compenseren.

"In wezen was het kalenderjaar 2017 voor ons een jaar waarin we moesten investeren in de toekomst, om onze marktwaarde te behouden," aldus Scott. "Deze investeringen hadden hun prijs, zowel wat betreft onze omzet als onze winstmarge. Maar we zagen het voornamelijk als een eenmalige aanpassing aan de markt."

Coles' uitvoerend directeur John Durkan zei dat de omzet van voedingsmiddelen en dranken het afgelopen kwartaal min of meer overeen zou zijn gekomen met die van de voorgaande vier kwartalen, wanneer er geen sprake was geweest van deflatie van de prijzen voor versproducten. Hij verwacht dat de omzet in de tweede helft van het jaar zal stijgen, op voorwaarde dat er op de markt 'niets dramatisch' gaat gebeuren.

Vergelijkbare omzet
"Als een van onze concurrenten plotseling enorme investeringen gaat doen, zouden we daar op moeten reageren. Maar volgens de situatie zoals die nu is, zouden onze plannen vanaf heden moeten leiden tot een vergelijkbare omzet voor onze onderneming," meldde Durkan aan enkele analisten. De algemene cijfers van Coles daalden door een dip in de omzet van 9,5% voor wat betreft de kleinere filialen, waardoor de totale omzet met 0,3% daalde naar 9,37 miljard Australische dollar (6,17 mld euro).

Volgens Credit Suisse-analist Grant Saligari is Coles momenteel de belangrijkste variabele voor de toekomst, terwijl Wesfarmers veronderstelt dat de impact van Woolworths' prijsverlagingen op Coles' verkoopcijfers zou afnemen.

"Het is altijd moeilijk om te voorspellen hoelang je de voordelen behoudt wanneer je je prijzen of je services aanpast," aldus Saligari. "Coles hoopt dat hun vernieuwingsprogramma de wijzigingen die zijn doorgevoerd door Woolworths en Aldi gedeeltelijk zal compenseren."

Bron: goodfruitandvegetables.com.au

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.