Substraatteelt blijft bio in de VS

Op 1 november 2017 wachtten duizenden Amerikaanse telers vol spanning af om te horen of de National Organics Standards Board, een adviesorgaan van de USDA (United States Department of Agriculture) zou goedkeuren dat producten van substraatteelt en aquaponic farms nog steeds de biologische certificering van de USDA mogen dragen.

Substraatteelt en aquaponic farms mogen in de VS al jarenlang gecertificeerd worden als biologisch. Sinds kort staat dit ter discussie. Uiteindelijk besloot een meerderheid van de Raad dat producten van substraatteelt en aquaponic farms nog steeds kunnen worden gecertificeerd als biologisch, omdat deze manieren van telen innovatie en een slim gebruik van bronnen stimuleren. Marianne Cufone, van de Recirculating Farms Coalition is blij met de beslissing. "Veel producten van substraatteelt en aquaponic farms hebben op dit moment al de USDA Organic certification. Het zou onverantwoordelijk en verwarrend zijn om dit terug te trekken voor zowel consumenten als telers." 

"Door in de wet ruimte te houden voor verschillende teeltwijzen, laat de NOSB zien dat duurzaamheid en innovatie belangrijk zijn voor de Amerikaanse agro-sector."
"De Raad heeft ervoor gestemd om het gebruik van aeroponics, met wortels in de lucht, niet biologisch certificeerbaar te maken. Verder hebben ze aangegeven nog te willen praten over het label dat producten van substraatteelt en aquaponic farms mogen dragen. Wij zullen nauw bij deze discussie betrokken blijven." 

Antwoord CSO 
"Iedereen verdient biologisch voedsel." Dit zegt Lee Frankel, uitvoerend bestuurder van de Coalition for Sustainable Organics. "De leden van de CSO zijn blij dat de meeste leden van de NOSB tegen veel voorstellen die de huidige biologische standaarden in de VS zouden veranderen heeft gestemd. Dit zou de certificatie van honderden telers wereldwijd intrekken. Het gaat om telers met containerteelt, substraatteelt en aquaponische hulpmiddelen op hun biologische boerderijen en productielocaties." 

Frankel vervolgt: "De uiteindelijke impact van de voorstellen zou groot zijn geweest. Een belangrijk deel van het aanbod van gecertificeerde biologische verse groenten en fruit zou van de markt zijn verdwenen. We hebben juist meer producten nodig die beantwoorden aan de hoge eisen van het USDA Organic Program, niet minder. De meest haalbare manier om dit doel te bereiken is om alle gecertificeerde systemen en productieschalen te gebruiken, niet om bepaalde teeltmanieren uit de industrie te gooien. De biologische sector zou diversiteit moeten omarmen en promoten in plaats van het te onderdrukken."

Frankel voegt toe dat hij blij is dat de NOSB de wetten die biologische productie in steden, woestijngebieden en tropische regio's mogelijk maken niet heeft verworpen. Ook zou de NOSB volgens hem geen andere systemen die gebruikmaken van containers en kassen klakkeloos moeten uitsluiten. "We moeten telers het vertrouwen geven om zelf te kiezen tussen containerteelt en teelt in de volle grond als zij daarbij zowel de consument als het milieu zo veel mogelijk te beschermen."

De leden van de NOSB stemden woensdag met 8 stemmen tegen en 7 stemmen voor tegen de voorstellen om substraatteelt en aquaponische productie uit te sluiten van de USDA organic standards. Daarbij heeft de NOSD ook het voorstel verworpen om voorgeschreven stikstof-verhoudingen in andere containerteeltsystemen in te voeren. Ook hier waren 8 stemmen tegen en 7 stemmen voor.

De NOSB heeft er wel voor gestemd om aeroponics te verbieden met 14 stemmen voor. Eén lid onthield zich van stemmen. Deze raad zal nu verder worden gesproken in het Amerikaanse Ministerie van Landbouw. Gezien het feit dat de NOSB eigenlijk een federaal adviesorgaan is, zullen leden van het National Organic Program en leden van het USDA beslissen of de USDA formele wetten zal invoeren om de bestaande biologische standaarden van de USDA te veranderen. Waarschijnlijk zal de USDA ofwel starten met het maken van wetten, ofwel vragen om meer uitleg bij het voorstel. Pas na een periode van publieke inspreekperiode en een algemene herziening zal het voorstel ontwikkeld kunnen worden tot een regeling.

Bron: Recirculating Farms Coalition / CSO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.