Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse handel met Argentinië steeds dichterbij

"President Argentinië geeft topprioriteit aan groenten- en fruitsector"

Er liggen grote kansen voor de Nederlandse agrosector in Argentinië, meldt Agroberichten Buitenland. President Macri is aan het bewind sinds eind 2015 en won op 22 oktober de landelijke verkiezingen. "Macri kan doorgaan met de uitvoering van zijn economische agenda", aldus landbouwraad Leontine Crisson. Zij sprak op 1 november tijdens het Export Event in Barneveld.

President Macri
Volgens Crisson groeit de economie onder het bewind van Macri en dat biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van plantaardig uitgangsmateriaal. De analyse van de landbouwraad wordt gedeeld door Alexandra Dumitru van Rabobank Nederland. "Voor de komst van Macri was Argentinië gesloten voor internationale handel. In- en uitvoerheffingen zijn afgelopen jaren sterk verlaagd. Daardoor groeit de economie en dat geldt zeker voor de agrarische sector", aldus Dumitru.

Landbouwraad Léontine Crisson
Er liggen kansen in Argentinië voor producenten van uitgangsmaterialen, zowel in de dierlijke als plantaardige hoek. Volgens de landbouwraad geeft regering-Macri topprioriteit aan de groenten- en fruitsector. Productieverhoging en kwaliteitsverbetering staan hierbij bovenaan de verlanglijst. Dat vraagt om de introductie van verbeterde rassen.

Handelsakkoord met EU
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay en Venezuela) over de regels voor onderlinge handel bevinden zich in de eindfase. Macri is een groot voorstander van zo'n akkoord, zegt landbouwraad Crisson. "Argentinië wil zijn plek terug op het wereldtoneel. Handel is daarvoor de basis. De president doet er alles aan om de export en import te liberaliseren."

De relatie tussen de overheid en het agrarische bedrijfsleven in Argentinië is sterk verbeterd. "De agrosector wordt niet meer als een 'melkkoe' behandeld, maar gezien als de belangrijke economische pijler van het land. De nieuwe minister van Landbouw was tot voor kort voorzitter van een van de grootste landbouworganisaties. Dat is veelzeggend. De landbouw doet er weer toe in Argentinië."
 
Verhoging voedselproductie
Volgens Alejandro Mitri van de Argentijnse ambassade in Den Haag streeft zijn land naar een verhoging van de voedselproductie van 50 procent in de komende vijf jaar. "Om dat te realiseren, hebben wij behoefte aan kennis en technologie. En dan vooral uit Nederland, want uw land loopt voorop in de wereld als het gaat om landbouw." Volgens Mitri pakt een handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen niet alleen gunstig uit voor het Argentijnse bedrijfsleven, maar ook voor Europa en zeker voor Nederland. "De Nederlandse agrosector staat in Argentinië erg hoog aangeschreven. Investeerders zijn welkom."

Hij ziet ook kansen voor bedrijven die actief zijn op het gebied van watermanagement. "Argentinië heeft een enorm waterprobleem. We kampen met overstromingen én met watertekorten. Mijn land verwelkomt bedrijven die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van onze waterproblemen."

Analyse Rabobank
Volgens analyses van de Rabobank is de economische crisis in Argentinië inmiddels achter de rug. De bank voorspelt een economische groei in 2018 van ruim 3 procent en dat percentage is hoger dan in de omringende landen zoals Brazilië, Chili en Peru. De inflatie ligt op dit moment op 22 procent. In het jaar dat Macri aantrad (2015), lag dat percentage boven de 40 procent.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: