Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan biologische gewasbescherming simpeler met beperkt aantal soorten?

De beharing van tomatenstengels maakt de biologische bestrijding van de tomatenroestmijt Aculops lycopensici lastig. Dat zegt entomoloog Gerben Messelink van Glastuinbouw Bleiswijk.

"De meeste insectenplagen in de kassen kun je heel succesvol biologisch bestrijden met roofmijten. Maar op tomaten werkt dat niet. Tomatenplanten zijn dicht begroeid met klierharen. Dat zijn haren met bolletjes van een kleverige substantie aan de uiteinden. Eigenlijk is het een verdedigingslinie. Roofmijten hebben daar last van. Ze komen vast te zitten in die haren," zegt Gerben in gesprek met Resource.

"Als je succesvol wilt bestrijden, moet je het probleem met de klierharen voorkomen. Wij hebben in het verleden onderzoek gedaan naar de inzet van de winde Ipomoa die zich om de tomatenplant wentelt. De winde kan de verspreiding van roofmijten in de tomatenplant verbeteren. Maar praktisch is dat niet erg haalbaar. Telers willen tomaten kweken, geen klimplanten. Een andere oplossing zou veredeling kunnen zijn. Het ontwikkelen van kleinere roofmijten bijvoorbeeld, zodat ze geen last hebben van de klierharen van de tomaat."

Zie voor meer informatie de blog van Gerben Messelink.
Publicatiedatum: