“Herstructurering noodzaak om sector toekomstproof te maken”

Vernieuwen, uitbreiden of je bedrijf verplaatsen? Een nieuwe start maken? Waar begin je en welke stappen moet je vervolgens zetten? Deze vragen stonden centraal tijdens het Greenport Aalsmeer jaarevent 'Je bedrijf in beweging' op 2 november in Hoofddorp.

Tijdens het event zijn de resultaten van de ondernemersverkenningen gepresenteerd. In opdracht van Greenport Aalsmeer is geïnventariseerd wat de bedrijfsplannen en - wensen zijn van de glastuinbouwondernemers in de zes Greenport- gemeenten ten aanzien van hun locatie. Er zijn in totaal 789 bedrijven onderzocht, waarvan er 326 persoonlijk zijn geïnterviewd, goed voor 80% van het glasareaal.Duurzame voorzieningen
Een belangrijke conclusie uit de verkenning is dat er in de toekomst een potentiële ruimtebehoefte is van 631 hectare bij glastuinbouwondernemers. Ook blijkt dat de keuze voor uitbreiden, verplaatsen of blijven mede wordt gemaakt op basis van de duurzame voorzieningen in een gebied: van de geïnterviewden heeft een kwart behoefte aan een warmte- en CO2-net, een derde wil snel internet. Een kwart van de ondernemers is bereid om hier zelf in te investeren.

Vertrouwenspersonen
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, was een van de sprekers op het event. Samen met Bart Oostveen, regionaal bestuurder van LTO Noord Glaskracht, presenteerde Van der Tak tijdens het event de vertrouwenspersonen. Zij kunnen worden ingeschakeld door ondernemers die plannen hebben voor hun bedrijf, veelal uitbreiden of verplaatsen. De vertrouwenspersoon kan worden ingeschakeld om een geschikte locatie te vinden en/of bij betrokkenen te peilen of zij hun bedrijf willen verkopen en onder welke voorwaarden.Volgens Jaap Bond, voorzitter Greenport Aalsmeer, is de herstructurering van de glastuinbouw in de regio Aalsmeer een puzzel die de komende jaren, samen met ondernemers, gemeenten en de Provincies moet worden gelegd: "De komende periode zullen daarom soms stevige discussies met de verschillende partijen worden gevoerd. Koste-wat-het-kost moeten we constructief met elkaar in overleg blijven en oog hebben voor elkaars belangen en wensen".


Sjaak van der Tak overhandigt het boek 'Voorwaarts Mars' aan de andere sprekers van het Greenport evenement

Toekomstproof
Toponderneemster Annemarie van Gaal liet de aanwezigen tijdens het event inzien dat je zelf stappen moet zetten en 'anders moet denken' om toekomstproof te zijn. Als succesvoorbeeld liet zij De Proefschuur zien, een coöperatie van vijftig glastuinders, vollegrondsgroententelers en glastuinders op Voorne Putten. Ze zetten hun producten gezamenlijk in de markt als 'in de regio gekweekt' en willen dankzij het eigen merk meer rendement halen.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Hans van Geest)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.