Buschhüter: Meer dan negentig jaar in het Frischezentrum Essen

''Ik ga ervan uit dat het moeilijker wordt''

Johannes Buschhüter is een jong gezicht tussen zijn collega's op het terrein van het 'Frischezentrum Essen'. Samen met zijn oudere broer Clemens runt hij het groenten- en fruithandelsbedrijf Buschhüter, dat al meer dan negentig jaar bestaat. Het familiebedrijf is tegenwoordig een besloten vennootschap in plaats van de eenmanszaak die het altijd is geweest. Aan het businessmodel is echter niks veranderd. "We leveren onze producten direct van de producent."

Het bedrijf Buschhüter is al sinds 1926 actief binnen de groenten- en fruitbranche. Het is een middenstandsbedrijf, waarvan er steeds minder bestaan. De gebroeders Buschhüter kunnen echter altijd rekenen op een vaste clientèle bestaande uit gastronomiebedrijven, weekmarkthandelaren, zelfstandige handelaren, premium-supermarkten en cash&carry-markten. Duitse aardbeien en asperges horen tot de topproducten van het bedrijf. "De telers zijn altijd verschillend, afhankelijk an de wens van de klanten."


Eigenaar Johannes Buschhüter met een kistje mandarijnen

Lokaliteit
Ook nu de broers het bedrijf over hebben genomen, blijft lokaliteit een belangrijk punt binnen het bedrijf. "Onze producten komen direct van lokale telers. Daarnaast hebben we ook nog producten uit andere Duitse regio's, zoals de Bodensee of het Alte Land. Maar we importeren eveneens direct uit EU-landen zoals Nederland, Spanje of Frankrijk om een evenwichtig, compleet assortiment te kunnen garanderen.''

Ondanks de slechte aardbeienoogst in het afgelopen jaar mag de jonge handelaar niet klagen. "Hoewel de weersomstandigheden natuurlijk niet optimaal waren, hadden we gelukkig altijd voldoende producten ter beschikking, afgezien van de appelen." Hij benadrukt dat de schommelingen tussen de prijzen en de afzet ook bij zijn beroep horen. "Als de prijzen hoog zijn, zal de afzet dalen. Meestal is het een mix van beide. Alleen met topprijzen wordt het ook moeilijk", zegt hij lachend.


De voorkant van de opslagruimte in het Frischezentrum Essen

Heropleving
Met zes voertuigen voor de uitlevering en een clientèle die langzaam verder groeit maakt Johannes zich momenteel geen zorgen. Dat geldt ook voor de meerderheid van zijn collega's in Essen. "We hebben hier relatief weinig concurrentie. Op andere plaatsen neemt de handel echter af, aangezien veel handelaren geen opvolger hebben."

"Ik ga er vanuit dat de toekomst moeilijker wordt", aldus Johannes over de huidige ontwikkelingen. Ook in Essen moeten de handelaren hun clientèle steeds met nieuwe dingen verrassen - zoals gedroogd fruit en verse dadels – voordat het te laat is. "In de afgelopen jaren hebben we een heropleving van de groothandel in Essen meegemaakt. Of de markt echter nog een keer zo'n opleving door zal maken, betwijfel ik.''


Verse tomaten horen tot de topproducten van het familiebedrijf

Verdere informatie:
Buschhüter Obst, Gemüse und Südfrüchte GmbH & Co. KG 
Clemens und Johannes Buschhüter
Frischezentrum Essen Lützowstraße 30
45141 Essen
Tel. +49 0201 - 325396 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.