Canadese komkommerteler automatiseert verpakkingsproces

Nu personeelstekort het grootste probleem wordt voor telers in Canada, winnen robots en slimme technologie snel terrein in pakstations. 

Mucci Farms gebruikt geavanceerde robot- en beeldtechnologie om het personeelstekort op te lossen. Tegelijkertijd verbeteren zij hiermee de kwaliteit van hun producten. Met meer dan 160 hectare landbouwgrond is Mucci Farms een van de grotere tuinbouwbedrijven van Ontario. Naast een breed scala aan tomaten, paprika's, groenten, aardbeien en bladgroenten produceert het bedrijf miljoenen lange, snack- en minikomkommers. Er is veel arbeid voor nodig om deze producten te sorteren en te verpakken. Om deze reden is Mucci begonnen met het automatiseren van een groot deel van het verpakkingsproces.Mucci heeft Viscon benaderd om een geavanceerd systeem te ontwerpen voor de verpakkingslijn van hun mini-komkommers. Viscon maakte een design voor een machine die op hoge snelheid sorteert en verpakt. De machine heeft vier visie-gecontroleerde robotarmen die enorm veel arbeid uitsparen.

Arie Barendregt, algemeen manager van Viscon North America, legde uit dat het systeem een speciaal technologisch one touch concept gebruikt om de mini-komkommers te verwerken. "Wat dit systeem zo efficiënt en speciaal maakt is de softwareprogrammering van de computer die het mogelijk maakt dat de robots op hoge snelheid werken. De machine scant de kwaliteit en de maat van de komkommer en sorteert deze in een oogwenk."Traditionelere manieren van verpakken nemen soms meer dan vijf stappen in beslag. Dankzij het geautomatiseerde systeem van Viscon worden de komkommers meteen in de juiste schaal geplaatst. Deze one touch oplossing minimaliseert schade aan de producten en verzekert het behoud van de productkwaliteit gedurende het proces.

Dankzij de slimme technologie kan de machine in één cyclus drie verschillende producttypes rangschikken en verpakken. Twee lijnen kunnen bijvoorbeeld schalen maken met daarin acht klasse A-komkommers terwijl een andere lijn tegelijkertijd schalen sorteert met daarin zes klasse B-producten. De drie lijnen kunnen allemaal los van elkaar worden ingesteld. 

Alhoewel robots, automatisering en visietechnologie vaak gepaard gaan met hoge investeringskosten, legde Barendregt uit dat de ROI van deze investering teruggebracht kan worden tot een paar jaar. "Deze machine kan 90 bakken per minuut verpakken. Naast het verbeteren van de kwaliteit van het selectieproces vervangt het systeem de 25 werknemers die anders nodig zouden zijn om dezelfde productie te draaien. Daarnaast zijn goede werknemers moeilijk te vinden, brengen ze verblijfkosten met zich mee en draaien ze een minder constante productie dan een machine." Daarbij maakt de robot het mogelijk dat Mucci Farms efficiënter en consistenter werkt als het gaat om kwaliteit en sortering. "De software is op de hoogte van de selectiecriteria van elke individuele klant van Mucci, en dus kunnen verpakkingen op een klantspecifiekere manier worden verpakt. Doordat er een sortering aangeboden kan worden die exact beantwoordt aan de wensen van de klant, neemt de waarde van het product toe.Barendregt verwacht dat meer telers het komende jaar zullen investeren in soortgelijke technologie. "Mucci was een pionier met dit systeem. Van dit project hebben we veel geleerd. Deze ervaring kan nu vertaald worden naar andere projecten en productgroepen. Uiteindelijk zullen arbeidskrachten alleen maar schaarser worden en zal de industrie deze innovatieve technologieën moeten gaan gebruiken."

Voor meer informatie:
Viscon North AmericaPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.