Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paarse Spruiten Experience bij Eelco van Putten

Tholen - De paarse spruit heeft de 'looks', smaak en heeft door de paarse anthocyanen ook nog eens extra gezondheidseigenschappen. Maar toch geldt het aloude spreekwoord: Wat de boer niet kent dat eet hij niet...en wat de retailer niet kent, dat ligt er niet. Hoogste tijd om de paarse spruiten te ervaren tijdens de Paarse spruiten experience die werd georganiseerd door Van Nature bij teler Eelco van Putten.



Klik hier voor de fotoreportage

Aan de spruit
Eelco is vastberaden om "iedereen aan de spruit te krijgen". Door groene spruiten te telen, is hij hard gegroeid, nu zet hij zich in voor de paarse variant. "Ik vind het leuk om smaakvolle kwaliteitsproducten te telen en zoveel mogelijk mensen liefhebbers van spruiten te maken", vertelde hij.


Arjan Levarht zorgt als van de distributeurs voor de wereldwijde afzet

Geen verf
"Veel mensen denken dat het een onnatuurlijke kleur is, soms vragen ze of we groene spruiten paars verven" vertelde teler Eelco tegen de bloggers, vloggers en instagrammers die op het event afkwamen. Paarse spruiten zijn 100 % natuurlijk en op een natuurlijke wijze ontstaan, verzekerde Syngenta veredelaar Michiel van Mol. Hij legde uit hoe de paarse spruit is ontstaan. "De paarse kleur komt van nature in spruitrassen voor. Door selectie en inkruisen van paarse spruitsoorten in met bestaande groente rassen, konden we een nieuw spruitenras met deze nieuwe eigenschap creƫren." Dat er geen verf aan de pas komt bewees Eelco door een paarse spruit te halveren. De paarse kleur zit ook aan de binnenzijde.



Rondleiding
De deelnemers aan het Paarse spruiten event kregen een rondleiding over het bedrijf: van de velden waar de spruiten geteeld worden tot de sorteer-, verpakkings- en schoonmaakmachines die de geoogste producten verwerken. Het gaat dagelijks om een indrukwekkende hoeveelheid spruiten die over heel de wereld verkocht worden.



Lidl
Groene spruiten worden al vanaf juli geoogst bij Van Putten. De eerste paarse spruiten werden toevalligerwijs voor het eerst geoogst op de dag van de Paarse spruiten experience. Deze liggen vanaf deze week bij Lidl. Deze supermarktketen wilde vanaf de introductie van de paarse spruit het product in de schappen. Ander supermarktketens zijn inmiddels gevolgd.

Oogst

Spruiten groeien aan lange stronken. Wanneer de stronken ongeveer een meter hoog zijn, halen we de groeikern eruit zodat ze niet te hoog worden, vertelt Eelco. Wanneer de spuiten oogstrijp zijn, snijden messen aan de onderzijde van de oogstmachine de stronk af. Veldwerkers stoppen deze vervolgens in een snijmachine die de spruiten en bladeren van de stonk afsnijdt. De spruiten gaan richting de verwerker, het afval, de stonk en de bladeren blijven op het land als groenbemesting.



Handmatig
Voordat de oogstmachines bestonden, werden spruiten handmatig geoogst. Alle deelnemers mochten dat ook eens proberen. Dat bleek best zwaar werk, de spruiten zitten stevig vast aan de stonk en met koude handen is het lastig om ze eraf te breken.



Spruitjessaus
Na de kou en arbeid op het veld was de volgende stop het oergezellige restaurant de Snoeperij & het Kabinet in Dirksland. Chef de cuisine Erica Goenendijk had een smakelijke maaltijd gemaakt. Op creatieve wijze had ze de paarse spruit in alle gangen verwerkt met als grote verrassing de zoete spruitensaus over het dessert.

Klik hier voor de fotoreportage