Mensen dragen zwart uit solidariteit

Ruim 340 Zuid-Afrikaanse telers overvallen dit jaar

Mensen dragen zwart om te laten zien dat zij solidair zijn met Zuid-Afrikaanse boeren. De afgelopen vijf dagen hebben er in het land elf overvallen op agrarische bedrijven plaatsgevonden, waarbij vier mensen om het leven zijn gekomen. Sinds januari van dit jaar zijn minimaal 341 bedrijven aangevallen en vonden 70 mensen hierbij de dood. 

Foto met dank aan Andre Potgieter

Justin Chadwick, directeur van de Zuid-Afrikaanse Citrus Grower's Association en zelf van boeren komaf, schreef in zijn wekelijkse column dat achter deze cijfers brute daden schuilgaan die een enorme impact hebben op gezinnen en gemeenschappen. "De agrarische sector is de ruggengraat van het land. Zonder telers geen eten en geen bestaan. Als telers er niet voor zorgen dat er eten op tafel komt, dan zouden wij allen voor onszelf moeten zorgen. Dit zou niet alleen buitengewoon onpraktisch zijn maar eveneens betekenen dat we geen tijd meer voor onze andere werkzaamheden hebben. De hele economie is gebaseerd op het feit dat agrariërs ons eten produceren. We kunnen dan ook niet toestaan dat deze zinloze aanvallen nog langer voortduren."

"We vragen iedereen, waar ook ter wereld om zwart te dragen en te laten zien dat zij om Zuid-Afrikaanse boeren geven. Daarnaast vragen we foto's en berichten te posten om de aandacht op dit probleem te vestigen. We roepen de regering om prioriteit te geven aan de aanpak van deze aanvallen en samen te werken met telersverenigingen, landbouwgemeenten en particuliere bedrijven om dit geweld te stoppen."

Ondertussen heeft de agrarische organisatie Agri SA ook gevraagd om een einde aan het geweld te maken. "Het is hoog tijd dat het publiek en de regering aandacht schenken aan de wrede aanvallen op boerenbedrijven en de moorden op agrariërs. "In het kader hiervan is Agri SA op 30 oktober een bewustwordingscampagne gestart waarin Zuid-Afrikanen hun steun aan de sector betuigen door zich in zwarte kleding te hullen," legt Agri SA-voorzitter Dan Kriek uit. 


Mensen komen samen op evenementen in Zuid-Afrika. Foto- Ernst Roets‏ - Twitter

"Agrariërs zijn kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn en dit type geweld door middel van maatschappelijke betrokkenheid in te perken. Eén van de pijlers van gemeenschapsparticipatie is de veiligheid van het platteland door middel van de invoering van de Rural Safety Strategy. Dit wordt steeds meer een proactief middel om de gemeenschap en particulieren voor te bereiden op elke situatie en dit is alleen mogelijk als agrariërs en hun medewerkers betrokken worden in de structuur van de georganiseerde landbouw." 

Kriek vertelt dat hij zich volledig bewust is van de emotionele stress die agrarische gemeentes doormaken. Hij geeft aan dat Agri SA en haar provinciale geledingen naar oplossingen zullen blijven zoeken om de gewelddadigheden tegen agrarische bedrijven te beëindigen. 

"Zuid-Afrika kan deze situatie niet langer tolereren en alle Zuid-Afrikanen moeten dit geweld sterk veroordelen," vervolgt Kriek. "We mogen de duizenden landgenoten die het afgelopen jaar de dood vonden als gevolg deze aanvallen niet vergeten. Soms vonden er wel 52 moorden per dag plaats!"


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven