"Telers hebben 4,5 keer meer kans om vermoord te worden"

ZA: Duizenden telers protesteren tegen overvallen en moorden

In Zuid-Afrika is het ontzettend onrustig. Er zijn het afgelopen jaar verschrikkelijke dingen gebeurd, waaronder moorden en verkrachtingen en ruzies tussen 'blanke' en 'zwarte' producenten. Dit jaar zijn er al 72 blanke telers vermoord volgens AfriForum, waaronder deze week ook een. Er zijn veel gewelddadige overvallen op teeltbedrijven. Het aantal is ondertussen opgelopen naar meer dan 340.


Foto: Steve Hofmeyr Twitter.

Belangrijke wegen in Zuid-Afrika werden maandag geblokkeerd door duizenden telers, ook wel 'The Black Monday Protest' genoemd. De producenten protesteerden tegen de brute overvallen in het land. De wegen stonden vol met auto's en vrachtwagens en blokkeerden het verkeer op verschillende wegen volledig. Het protest vond plaats vlak bij Cape Town, Pretoria en Johannesburg. "Een teler heeft 4,5 keer meer kans om vermoord te worden dan een gemiddelde Zuid-Afrikaanse inwoner", vertelt een woordvoerder van AfriForum.


Foto: boncourage.estate Twitter

Volgens de BBC in Johannesburg zorgen de protesten al voor radicale demonstraties en er wordt met vlaggen gezwaaid die het vuur tussen 'wit' en 'zwart' weer doen oplaaien. Het feit dat 'witte' telers meer worden bedreigd is al langer gaande. Sowieso heeft een blanke meer kans om vermoord te worden in Zuid-Afrika werd gezegd door 'Afrika Check' in 2013. De politie houdt geen specifieke statistieken bij als het gaat om telers die worden vermoord. Die worden niet apart bijgehouden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.