Onvoorspelbaar Italiaans venkelseizoen

In Avezzano loopt het venkelseizoen ten einde terwijl dat in Foggia net is begonnen. "Ik denk niet dat de droogte veel problemen heeft veroorzaakt in de regio Foggia. Misschien zullen de volumes de eerste week iets lager zijn omdat de planten uitgeplant werden in een hete periode. Ze hebben zich echter goed hersteld en we rekenen dan ook op een prima seizoen," vertelt een teler. 

De regio Avezzano daarentegen kampte in september met de nodige problemen, zowel op het gebied van de kwaliteit als kwantiteit. De planten die in juni werden gezaaid, hadden veel te lijden van de hoge temperaturen in juli en begin augustus, wat tot een lagere oogst heeft geleid. Dit ging zo verder tot 10-12 oktober. De kwaliteit is inmiddels goed maar de vraag, prijs en afzet zijn laag.

"De situatie is momenteel normaal. De periode van eind oktober tot begin november is nooit geweldig. De consumptie is matig en er zijn goede volumes op de markt. Nadat de oogst in Avezzano beëindigd is, komen de vroege rassen uit Puglia, Marche en Romagna beschikbaar en we zullen af moeten wachten hoe de markt hier op reageert."Grillig seizoen
"Tot zo'n 2 weken geleden zou iedereen gezegd hebben dat de kleinere aanvoer een garantie zou zijn voor hoge prijzen. Het tegendeel is echter waar. We weten niet wat er gebeurd is. Misschien is het te wijten aan het eerdere enthousiasme of de huidige paniek? We hebben er geen verklaring voor."

"Dit seizoen werd gekenmerkt door weersextremen en nu zitten we met de gevolgen. We moeten terug gaan naar het begin om te begrijpen wat er nu aan de hand is."

Naast dat de groente aan de kleiner kant is, lopen de maten ook erg uiteen. "Het seizoen duurt nog tot 15-20 december, waarna gedurende de wintermaanden de productie zich verplaatst naar Termoli, Metaponto, Battipaglia, Tarquinia en Calabrië. Het zal van het weer afhangen wie overleeft en wie niet."

Het venkelareaal is redelijk stabiel gebleven en misschien zelfs iets gekrompen. De laatste jaren zijn er ook nieuwe telers gestart met de venkelteelt. De teler hoopt op een rustig seizoen met redelijke volumes kwaliteitsgroente. "Op deze manier kunnen we de markt en onze klanten het best bedienen en komen we niet in de problemen," vertelt hij tot slot. Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven