Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddie Clarijs, Unipak

"Verpakkingen nemen fruitsap op als een spons"

Tholen - Aardbeien, tomaten of frambozen zijn verse sappige producten. Vooral dat sap in de producten kan soms lastig zijn om een geschikte verpakking te vinden voor het fruit. Unipak produceert in het Brabantse Steenbergen een nieuwe verpakking die als het ware het fruitsap als een spons op kan nemen.


De verpakkingen die Unipak produceert, nemen het vocht uit fruit op zoals een spons dat doet. Daardoor is volgens de producent het fruit enkele dagen langer houdbaar. Unipak produceert het product in opdracht van Pulltic. 

"Het condens of het fruitsap wordt door de verpakking zelf opgenomen", vertelt Eddie Clarijs van Unipak. "Het is niet zo dat het een zwembad kan opnemen. De bodem zorgt ervoor dat de producten droog blijven. Op die manier kunnen we de levensduur van het fruit verlengen."

Zwetende tomaten
Momenteel wordt de verpakking gebruikt om bijvoorbeeld vitaminepoeder droog te houden. In de toekomst is Eddie van plan de vochtopnemende verpakkingen ook in de zetten in de fruitwereld. Het bedrijf is druk aan het testen op welke manier de bakjes te gebruiken zijn in combinatie met fruit. "Gemiddeld gezien blijken uit verschillende testen dat de houdbaarheid van het fruit met drie dagen verlengd wordt", zegt de man achter Unipak. "Eigenlijk kwamen we uit op vijf dagen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het product dat je in de bakjes legt. Wij hebben de schalen getest met vleestomaten, maar een appel of aardbeien kunnen daar weer heel anders op reageren. Doordat condens of fruitsappen door de spons worden opgenomen, verlengen we in ieder geval de houdbaarheid. De verpakkingen voert het vocht van bijvoorbeeld zwetende tomaten af zonder dat de verpakking er slapper van wordt."
 
Verschillende verpakkingen
Hoewel der verpakking in eerste instantie gepromoot wordt in de fruitwereld, zijn de verpakkingen volgens Eddie ook goed toepasbaar in de groentenwereld. "We maken verschillende soorten bakjes, dus voor groenten zitten er ook geschikte formaten bij", gaat hij verder. "We hebben nog geen groenten getest op de bakjes, maar als iemand dat met ons zou willen proberen in de buurt van onze vestiging in Steenbergen, zou dat fantastisch zijn. We staan daar in ieder geval open voor om ook de groentensector te betreden."
 
Volgens Eddie hebben de bakjes een crèmekleur, maar kunnen de klanten naast verschillende maten ook uit andere type kleuren kiezen. "Omdat we natuurlijk kleurstoffen gebruiken, kunnen we alleen de natuurlijk kleuren gebruiken", zegt hij. "Goud is dan lastig, maar kleuren zoals groen, rood, geel, blauw, noem maar op: wij kunnen het maken."


De verpakkingen nemen het vocht van de tomaten op.

Industrieel composteerbaar
De verpakkingen die het vocht opnemen, zijn gemaakt van kunststof dat volgens Eddie 100 procent recyclebaar is. De verpakking wordt meestal zonder deksel geproduceerd, maar indien de klant het wenst, is het toch mogelijk. "Als er een deksel op zou komen, adviseren wij een topseal van PLA-folie", vertelt de man achter Unipak. "Die zijn gemaakt van maïszetmeel. Daardoor is de gehele verpakking, dus ook het bakje, industrieel composteerbaar. Zelfs wanneer de producten niet verkochten zouden worden, kan het met verpakking en al vergist worden om er energie van te maken."
 

Voor meer informatie:
Unipak
Franseweg 9
4651 PV Steenbergen (Nederland) 
T: +31 (0)167 530094
F: +31 (0)167 561454