Japan wil groenten telen met rioolslib

In diverse regio's van Japan worden zogeheten "Bistro Riool"-programma's opgezet waarbij groenten worden geteeld met behulp van meststoffen uit slib, een bijproduct van de plaatselijke rioolzuiveringsinstallaties.
 
Het project, dat al het vijfde jaar in gaat, loopt momenteel in 16 verschillende regio's. Het Ministerie van Landbouw en enkele andere organisaties besloten in april om dergelijke groenten de titel junkan sodachi (geteeld met gerecyclede stoffen) te geven.

Het Gesuido Koho Platform (GKP) is een academische organisatie die door de landbouwsector en de overheid wordt gesteund in een poging om het publiek meer bekend te maken met de diverse aspecten van afvalverwerking. Op de belangrijkste Japanse beurs over rioleringstechnologie, die in augustus in Tokio werd gehouden, deelde deze organisatie junkan sodachi-komkommers, maïs en andere groenten -geteeld in de regio's Nagano en Aomori- uit aan bezoekers. "Veel officials van de plaatselijke overheden bleken bereid om het project te promoten," aldus een vertegenwoordiger van het GKP.
 
Het slib, het gezuiverde water en de kooldioxide die worden geproduceerd tijdens het zuiveringsproces van de rioolzuiveringsinstallaties, bevatten drie van de belangrijkste macro-voedingsstoffen: stikstof, fosfor en kalium. Het slib wordt vervolgens omgezet in kunstmest, het gezuiverde water wordt gebruikt voor de teelt van rijst en zeewier en de warmte en de kooldioxide wordt gebruikt voor de groententeelt in kassen.
 
"Bijproducten van de rioolwaterzuivering zijn onder andere meststoffen en water met veel voedingsstoffen. We hebben al mogen horen dat deze producten wezenlijk bijdragen aan het verhogen van de opbrengsten en dat ze leiden tot zoeter fruit," aldus een ambtenaar van het Ministerie van Landbouw, Infrastructuur, Vervoer en Toerisme.
 
Meststoffen afkomstig van de rioolwaterzuivering veroorzaken geen gezondheidsproblemen. De niveaus aan schadelijke stoffen -waaronder arseen, kwik en lood- zijn 6 tot wel 30 maal lager dan de maximaal toegestane hoeveelheden volgens de wetgeving inzake meststoffen. Een belangrijk obstakel bij dit project is natuurlijk het imago van rioolslib en -water. Telers blijven vrezen dat de consument het niet ziet zitten om groenten te kopen die worden geteeld met behulp van mest uit de rioolwaterzuivering.

Bron: japantimes.com.jp

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.