Europese parlement wil tegen 2022 verbod op glyfosaat

Het Europese parlement is tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van het controversiële middel glyfosaat met 10 jaar te verlengen. Leden van het parlement willen dat de EU een plan maakt om het middel in fases te verbieden, startend met een verbod op het gebruik van glyfosaat door particulieren. Ook willen ze een verbod op het gebruik van het middel in de teelt wanneer natuurlijke middelen (geïntegreerde gewasbescherming) ook voldoende werken om onkruid te bestrijden. 

Het Europese parlement wil, met de nodige tussenstappen, tegen 15 december 2022 een compleet verbod op glyfosaat, zo zeggen parlementsleden. 

Zorgen over wetenschappelijke beoordeling glyfosaat 
Het risicobeoordelingsproces van de EU voor de vernieuwing van de vergunning van het middel was zeer controversieel. Het kankeragentschap van de VN en de voedselveiligheid en chemicaliën agentschappen van de EU kwamen namelijk tot verschillende conclusies wat betreft de veiligheid van het middel. 

Daarnaast geeft de publicatie van de zogenoemde "Monsanto Papers" ook reden tot twijfel. De "Papers" - interne documenten van het bedrijf dat Roundop produceert, waarvan glyfosaat het belangrijkste bestandsdeel is - trekt namelijk de geloofwaardigheid van studies die in de evaluatie worden genoemd in twijfel, zo zeggen parlementsleden. 

Het goedkeuringsproces zou moeten worden gebaseerd moeten worden op gepubliceerde, getoetste en onafhankelijke studies die zijn uitgevoerd in opdracht van betrouwbare instanties, vinden de leden. 

De volgende stappen
De niet-bindende resolutie is aangenomen met 355 tegen 204 stemmen. 111 leden brachten geen stem uit. Lidstaten van de EU zullen woensdag nog stemmen over een voorstel van de Commissie om de marketing autorisatie van glyfosaat te hernieuwen. 

Een Europees burgerinitiatief dat oproept tot een algeheel verbod op het onkruidbestrijdingsmiddel heeft in minder dan een jaar meer dan een miljoen handtekeningen opgeleverd. Hierdoor zal in november een openbare zitting worden gehouden waarin een mogelijk verbod wordt besproken. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.