Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie Middelburg (GreenMatch) evalueert Hollands kasgroentenseizoen:

"Topjaar aubergines, komkommers vielen tegen"

Tholen - De Nederlandse onbelichte teelt loopt naar zijn einde. En dat is volgens Arie Middelburg advies- en bemiddelingsbureau GreenMatch goed te merken. "Spanje neemt de markt nu op alle fronten over en daardoor zijn de Nederlandse kasgroenten over de hele linie een stuk lager in prijs. Met deze seizoenswissel hebben we jaarlijks te maken, maar die kan zeker bij de komkommers en paprika's ook zomaar een stuk eerder plaats kan vinden. Door de warme zomer is de Spaanse aanvoer een stuk later op gang gekomen."



Topjaar aubergines, komkommers deksel op de neus
"Om maar gelijk met de topper te beginnen, voor aubergines is het een uitstekend jaar geweest. Het voorjaar viel nog tegen vanwege de concurrentiedruk, maar later in het jaar is het voor deze relatief kleine kasteelt toch helemaal goed gekomen. Met dank aan de areaalteruggang in Spanje en Nederland is het een bijzonder goed jaar geweest", concludeert Arie. "Dat geldt niet voor de komkommers waarvan het Nederlandse seizoen uiteindelijk behoorlijk is tegengevallen. Na twee goede jaren hebben de telers het deksel op de neus gekregen. Vorig jaar was de invloed van de hagelschade op deze markt erg groot. Dit jaar was het zomerweer niet goed voor de consumptie en heeft Spanje in het voorjaar lang voor druk op de markt gezorgd. Dat viel met het najaar niet meer goed te maken. En de laatste week is de prijs voor Hollandse komkommers helemaal ingestort. De verwachting is dat de belichte komkommerteelt behoorlijk zal uitbreiden en die spreiding zal de markt normaal gesproken wel goed doen, mits de retail dan eerder op Holland willen overschakelen en het product beter gewaardeerd wordt ten opzichte van komkommers uit Spanje."

Tomaten: uiteindelijk herstelde de markt zich toch
De tomatenmarkt was lange tijd niet best. "Vanaf eind mei begon de misère en de markt heeft veel tijd nodig gehad om te herstellen. Uiteindelijk is dat er bij de losse tomaten en trostomaten toch van gekomen, waarbij de losse tomaten onderaan de streep er nog het beste vanaf brachten. Dit areaal is dan ook dusdanig gekrompen met wel een vrij vaste vraag van seizoen afspraken, dat er meer balans in de markt is ontstaan. Van trostomaten was het aanbod deze zomer groot en was ook het weer niet gunstig voor de consumptie. Uiteindelijk heeft de tomatenmarkt zich vanaf augustus tot vorige week wel herpakt en valt de balans niet eens zo heel slecht uit. Zeker niet voor de specialties, die zich al eerder herstelden. Uiteindelijk is het voor de tomaten in zijn geheel een matig tot gemiddeld jaar geweest en voor de specialties wat beter. De Nederlandse belichte teelt komt nu, vooral bij de specialties, goed op gang, in december gevolgd door de grotere teelt van trostomaten. Bij tomaten zal er volgend jaar weer een lichte uitbreiding zijn, maar dit hoeft niet perse negatief te zijn door de grote spreiding van typen en belichting, met de daarbij behorende spreiding over het gehele jaar van productie.

Paprika: Seizoen voor groene en rode paprika's viel uiteindelijk niet tegen
"Over de paprikamarkt heb ik me van het voorjaar negatief uitgelaten, ook vanwege het behoorlijk toegenomen areaal in dit jaar ten opzichte van 2016, maar uiteindelijk is het zeker voor de rode en groene paprika's nog niet helemaal tegengevallen, zeker niet in de laatste maanden van het seizoen. Er was een redelijke spreiding in de productie, zonder al te zware pieken. Wel verliep het seizoen voor de gele en oranje paprika's minder en dat verklaar ik door de lagere export naar de VS en Canada. Wellicht hebben ook de valutakoersen daar een negatieve rol in gespeeld, omdat de Hollandse paprika's daardoor relatief een stuk duurder werden dan vorig jaar. Voorts lijkt jaarlijks Mexico voor een grotere concurrentiedruk te zorgen en neemt het areaal ook toe in de VS en Canada. De paprikateelt in Nederland wordt iets groter in areaal, maar nog meer in Spanje; voornamelijk door ziektedruk bij de andere kasgroenten en goede prijsvorming voor de Spanjaarden in de winterperiode. Dat zou weleens voor wat extra druk in het voorjaar kunnen zorgen, maar ook in Spanje gaat de teelt bij extreme weersomstandigheden niet vanzelf", constateert Arie. En dan blijft het toch zo belangrijk dat de voorkeur voor Hollands product nodig is, wat alleen mogelijk is met een goed betrouwbaar product van het begin tot het einde van het seizoen.

Verder noemt hij de toenemende concurrentiedruk (in de zomerperiode) vanuit Polen opvallend. "Dat geldt met name voor tomaten, maar ook zie je steeds meer Poolse paprika's. Vroeger gingen die vooral naar Rusland, maar die komen nu bijna allemaal op de West-Europese markt terecht en daar hebben we met name in Duitsland veel last van. Maar de warme junimaand heeft ook gevolgen gehad voor de Poolse producties. Al met al is het voor Nederlandse kasgroenten een heel gemiddeld seizoen geweest, waarbij de aubergines in positieve zin opvielen, de komkommermarkt is tegengevallen en de paprika's en tomaten na een marktherstel in het najaar nog wat op een gemiddeld niveau uitkomen", besluit Arie.

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl
www.greenmatch.nl