Illumitex onderzoekt belichting met camera-sensortechnologie

LED-lampen sporen ziekten en plagen op

Het telen van één plant is één ding, het telen van tienduizenden planten in één kas een heel andere. Om telers hierbij te helpen, investeert het Amerikaanse bedrijf Illumitex in de ontwikkeling van hun Digital Horticulture platform. De lichtspecialist wil hun lampen uitrusten met camera-sensortechnologie en software om plagen en ziekten op te sporen en telers actuele informatie te bezorgen over de kwaliteit, productie en algemene staat van elke plant.Bestaande infrastructuur
Het idee om met camera's en sensoren ziekten en plagen op te sporen, is niet nieuw in de moderne tuinbouw, maar dat een fabrikant van LED-technologie dit onderzoekt maakt het een interessant onderwerp. Illumitex kan immers profiteren van de logistiek die reeds beschikbaar is: Door de juiste camera-sensortechnologie en software te ontwikkelen kunnen ze gebruik maken van de bestaande infrastructuur en hardware van hun lampen.

Camera's in lampen
We vroegen de nieuwe CEO van Illumitex, Jeff Bisberg, of we binnenkort een of meer camera's in hun lampen kunnen verwachten. Volgens hem ontwikkelt Illumitex eerst een systeem waarmee een teler niet alleen gegevens kan vastleggen, maar het ook in relevante bruikbare informatie om kan zetten.

"Het platform van Illumitex bestaat uit drie belangrijke onderdelen: Camera's, database en analytische applicaties. In onze eerste installaties worden camera's onafhankelijk van de armaturen geïnstalleerd, waardoor we ons kunnen richten op het opbouwen van een solide beeldendatabank. Hierdoor kunnen we met een zo breed mogelijk scala aan cameratechnologieën experimenteren, waaronder IR, multispectra, PTZ, thermische en goedkopere webcams. In zekere zin werken we achteruit door eerst het gewenste resultaat van de plant te identificeren en daar dan de camera's bij te kiezen die het juiste beeld vastleggen. Zodra het hoogste investeringsrendement bekend is, moet een verdere integratie de beslissing naar het volgende niveau tillen."

Bisberg zegt dat dit deel uitmaakt van hun strategie om eerst een systeem te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om een veilig, aan de teler toebehorend pakket gegevens te creëren die elke 10 minuten een foto van elke plant produceert.

"We hebben het systeem ontworpen om terabyte-gegevens te kunnen vastleggen en opslaan. Om dit werkbaar te maken gebruiken we de nieuwste technologieën, slimme algoritmes en 'machine-learning' technologie om de beelden te analyseren. We zetten dit zo op dat de teler eigenaar is van de gegevens en we geven hen controle over de gegevens, via een veilige gebruikersinterface."

Illumitex investeert flink in de ontwikkeling van hun nieuwe platform. In de volgende fase zullen proeven en verder onderzoek het volle potentieel van Digital Horticulture moeten aantonen. "Telen is een visueel proces en deze nieuwe technologie zal meer gedetailleerde informatie verstrekken om onze klanten te helpen hun winst te verhogen en kosten te verminderen. Stel je het digitale toezicht voor van gewassen over vele hectares voor plagen en ziekten, om de tien minuten, en alleen te worden gewaarschuwd als er iets vreemds aan de hand is. Denk ook aan het gebruik van bijna realtime metingen van elke plant om de teelt bij te sturen en te maximaliseren. Het is een grootse visie en de technologie kan het nu doen. We zijn op zoek naar de applicaties met het hoogste investeringsrendement en kijken ernaar uit om telers te helpen sneller betere beslissingen te nemen om de uitdaging van het telen op schaal wat gemakkelijker te maken." 

Bezoek voor meer informatie www.illumitex.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven