UWV meldt premiestijging in agrarische sector

De gemiddelde sectorpremie 2018 bedraagt 1,28% en is hiermee 0,08 procentpunt lager dan de gemiddelde sectorpremie 2017. De sectorpremie WW daalt met 0,04 procentpunt en de opslag voor Ziektewet en WGA-lasten daalt met 0,04 procentpunt. Voor 45 sectoren daalt in 2017 de sectorpremie en voor 14 sectoren stijgt de sectorpremie. Voor 3 sectoren blijft de sectorpremie constant, zo meldt het UWV.

De geringe daling voor de sectorpremie WW is voor een deel het gevolg van de CPB-ramingen voor de werkloze beroepsbevolking 2018. CPB verwacht voor 2018 een daling van de werkloze beroepsbevolking van 57 duizend, wat bijna een halvering is ten opzichte van de daling met 107 duizend in 2017. Een andere oorzaak ligt bij de wijziging van het dagloonbesluit. De vorige premienota is berekend met het lagere dagloon volgens Wwz. Inmiddels is dit in wetgeving gerepareerd en vallen de uitkeringen nu gemiddeld hoger uit dan vorig jaar. Dit effect van het dagloonbesluit is het sterkst in sectoren met relatief veel starters en/of flexwerkers (zie box 2.1). Verder is er nog een licht verhogend effect op de gemiddelde sectorpremie, omdat gemiddeld genomen de sectoren gekozen hebben voor een vermogensopbouw in plaats van een afbouw.

De premiestijging bij de sector Agrarisch bedrijf is een combinatie van enerzijds meer uitzendbedrijven binnen de sector en anderzijds het gemis van een sectorreserve omdat ze vorig jaar gekozen hebben voor een maximale inzet van de reserves.

Download de Premievaststelling voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.