Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzet van het komkommermozaïekvirus tegen Alzheimer

Onderzoekers van de universiteit van Dundee en Oxford hebben aangetoond dat het tetanus vaccin, in combinatie met een onderdeel van een virus dat normaal komkommers aantast, gebruikt kan worden om psoriasis en allergieën te behandelen. De combinatie van de twee zou zelfs tegen Alzheimer kunnen beschermen.

Wetenschappers hebben, onder leiding van Dundee's Dr. John Foerster en Oxford professor Martin Bachman, het eiwitkapsel van het komkommermozaïekvirus weten te isoleren. Dit eiwit hebben ze gecombineerd met een eiwitstructuur dat voorkomt in het tetanus vaccin. Dit eiwit staat erom bekend dat het immuunsysteem versterkt en wordt gebruikt om verschillende chronische ziekten te behandelen. 

Het vaccin liet positieve resultaten zien in de behandeling van psoriasis en kattenallergie. Ook verhoogde het niveau van antilichamen die positief zijn in de behandeling van Alzheimer. Deze vaccins kunnen zowel preventief gebruikt worden, zoals het doel is bij Alzheimer, maar ook als genezende behandeling als een ziekte zich al heeft geopenbaard, zoals psoriasis. 

Er is meer onderzoek nodig om de efficiëntie van het middel te testen in een klinische setting, maar het Dundee-Oxford onderzoek biedt hoop dat honderd duizenden mensen het lijden van chronische ziekten bespaard kan blijven.

Dr. Foerster: "Als academisch dermatoloog ligt mijn aandacht bij het ontwikkelen van vaccins tegen chronische huidziekten. Het idee is redelijk simpel - ter behandeling van ziekten als psoriasis en eczeem worden antilichamen gebruikt. Dit is wat jij en ik ook produceren tegen de bacteriën die een verkoudheid veroorzaken. 

"In de behandeling van chronische ziekten worden antilichamen aangemaakt tegen een van de eigen eiwitten van het lichaam. Door dit specifieke eiwit te blokkeren vermindert de ziekte. Zo wordt bijvoorbeeld bij psoriasis een eiwit genaamd Interleukin 17 geactiveerd. Door een vaccin te creëren die het lichaam stimuleert om antilichamen aan te maken tegen Interleukin 17 hoeven patiënten niet langer dure injecties te krijgen. Hierdoor is de behandeling tegen de ziekte veel betaalbaarder geworden voor patiënten. 

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Vaccines. De onderzoekers willen nu beginnen met klinische testen en hebben al toestemming gekregen om het middel op mensen te testen. De huidige behandeling tegen psoriasis kost ruim €11.000 per patiënt. Door dit middel zou de behandeling van psoriasis veel goedkoper worden. 

Bij Alzheimer is het al bekend dat een eiwit genaamd amyloid-beta hersenschade kan veroorzaken, waardoor de functie van de hersenen vermindert. Bij eerdere proeven, die zonder succes waren, werden de antilichamen direct geïnjecteerd bij patiënten. Dit nieuwe onderzoek laat echter zien dat het preventief toedienen van de injecties nog beter zou kunnen werken, zelfs voordat de ziekte zich nog geopenbaard heeft. Dit kan overigens alleen gedaan worden door de patiënt regelmatig met het middel te injecteren.

Bachmann, Professor Vaccinologie bij het Jenner Institute in Oxford: "Alzheimer openbaart zich meestal bij oudere mensen. Het feit dat dit vaccin beter werkt voor oudere mensen is daarom zeer nuttig. Een ander belangrijk aspect van ons onderzoek is dat we een platform technologie hebben ontwikkeld. Op het moment zijn we dan ook bezig met het uitbreiden van onze studie naar de ontwikkeling van vaccins tegen Parkinson en chronische pijn." 
Publicatiedatum: