
Komkommerteler Rickard Jönsson (Frillestad Vaxt) en Peter Horvath (Odlarlaget).
aan de rand van het terrein ligt een grote bult houtsnippers. Net buiten de kas staat in een aparte schuur een grote kachel waarin de houtsnippers verdwijnen. Met de warmte wordt de kas gestookt tot een behaaglijke temperatuur. Zweden kent enkele tientallen komkommer telers, Rickard Jönsson van Frillestad Vaxt is één van de grotere telers in het Scandinavische land. De houtsnippers die in de kachel verdwijnen zijn het restproduct van de gigantische houtindustrie in Zweden.

De kassen worden verwarmd door houtsnippers te verbranden. De houtsnippers zijn het bijproduct van de enorme houtindustrie in het land.
"Er komt steeds meer belangstelling voor lokaal product," vertelt Rickard . "Dus we zien de toekomst rooskleurig tegemoet." De kas heeft een opbrengst van ongeveer 220 komkommers per vierkante meter (74kg/m2). Het complex telt 38.000 vierkante meter met twee teelten per jaar. "Ik heb drie teelten geprobeerd, maar dan was het lastig om de juiste balans te houden om de mot buiten te houden."

Ongezuiverd bodemwater
Het seizoen begon dit jaar vroeg, in de eerste weken na Nieuwjaar. De vraag bleef toen echter achter. "In de eerste week van mei was het heel zonnig, dus hadden we een grote productie," vertelt Rickard , "maar toen was er nauwelijks consumptie." In de eerste weken van juni, rond midzomernacht, is de vraag en de productie het grootst. De komkommers uit de kas van Rickard worden via de producenten organisatie Odlarlaget op de markt gebracht. Dat is een van de drie grootste PO's van Zweden en de grootste komkommerveiling van het land.

Rickard toont een komkommer in zijn kas.
"We hebben een heel schoon product. Het bodemwater hoeven we niet te zuiveren en we gebruiken nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen," legt Rickard uit. "Daarnaast hebben we een korte transporttijd. Lokale productie is goed voor de economie." In de kas werken veen Roemenen en Litouwers. "We hebben geen problemen met personeel," verklaart Rickard . De plukkers gaan in oktober nog twee keer per week de kas in om te oogsten. In het hoogseizoen worden veel meer komkommers geplukt. Dan duurt het zo'n anderhalf uur voordat een komkommer na de oogst verpakt is.

Minder druk van banken
"We hebben minder licht, dat is een risico," vertelt Rickard . Het seizoen eindigt eind oktober begin november, als de dagen te kort worden. "Met belichte teelt kunnen we jaarrond telen, maar de prijzen zijn niet goed." in de donkere wintermaanden zouden de lokale komkommers 2 euro per kilo opbrengen. Rickard heeft geen belichte teelt. "Ik zie het economisch voordeel niet. In de zomermaanden hebben we meer licht dan we kunnen verwerken en het seizoen begint weer in de eerste week van het nieuwe jaar."
Hoewel zijn kas is uitgerust met Nederlandse technologie en het Nederlandse ras Michelle in het substraat groeit, ziet Rickard ook een groot verschil tussen zijn bedrijf en de Nederlandse sector. "We hebben minder last van de bank," vertelt hij. "Investeringen doen we alleen met geld dat we verdiend hebben. Bij Nederlandse telers lijkt het soms wel of ze 'all inn' doen." Ook is er in Nederland meer concurrentie tussen de telers. In Zweden financieren de telers samen een campagne om de komkommer onder de aandacht te brengen. "Er zijn weinig telers hier in de omgeving gevestigd en door de koelere temperatuur hebben we minder ziektedruk," noemt Rickard nog een verschil.
Meer informatie:
Frillestad Vaxt
Rickard Jönsson/ Lars Klitte
Odlarlaget
Peter Horvath
Peter.horvath@svenskaodlarlaget.se
www.odlarlaget.se
Tel 042 499 01 12
Cell 0707 82 82 10