Bier en mosterdzaad nieuwe basisstoffen voor gewasbescherming

Bier en gemalen mosterdzaad zijn deze maand toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen. Op die lijst staan nu ruim twintig stoffen die met gespecificeerde toepassingen als gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt. Bier is toegelaten voor gebruik tegen (naakt)slakken, mosterdzaad als fungicide. Algemeen wordt van deze basisstoffen aangenomen dat ze weinig risico met zich meebrengen. Ze mogen geen invloed hebben op de hormoonhuishouding, op het zenuwstelsel of het immuunsysteem. Het kruid bijvoet werd bijvoorbeeld als basisstof afgewezen, omdat er onvoldoende bekend was over de effecten van langdurige blootstelling bij gebruik als gewasbeschermingsmiddel.

Niet als middel op de markt
Telers mogen basisstoffen binnen de goedkeuringsvoorwaarden als gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar de middelen mogen niet met een gewasbeschermingsclaim op de markt worden gebracht. Flesjes 'slakkenbier', bedoeld om slakken met bier te bestrijden, zijn dus niet toegelaten. Op de lijst met goedgekeurde basisstoffen staan bijvoorbeeld ook houtskool, brandnetel, zonnebloemolie en melkwei.

Alle belanghebbenden kunnen aanvragen
De status 'basisstof' wordt soms genoemd als alternatief voor middelen die vallen onder de opgeheven Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). Basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten. Een aanvraag kan worden ingediend door elke belanghebbende, met inbegrip van de lidstaten zelf. Zo werd bier aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (ITAB), dat al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg. Een basisstof wordt door de Europese Commissie goedgekeurd na wetenschappelijke beoordeling door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en na raadplegen van alle lidstaten. De hele procedure duurt ongeveer een jaar. De goedkeuring van een basisstof kent geen einddatum. Bij de goedkeuring horen voorwaarden waaronder de toepassing als basisstof mogelijk is.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.