Machinaal wassen beïnvloedt houdbaarheid wortelgroenten

Wortelgroenten hebben van nature een goede weerstand hoewel algemeen geldt dat biologische rassen sneller bederven dan rassen die geteeld zijn met behulp van gewasbeschermingsmiddelen. 

Uit onderzoek van de universiteit van Aarhus in Denemarken blijkt echter dat dat bederf in de hand wordt gewerkt als alle grond van de groenten wordt gewassen voordat deze in de supermarkten belanden. Het verwijderen van vuil beschadigt de buitenkant van de groente, waardoor schimmels en bacteri├źn toegang krijgen om bij de groenten binnen te dringen.

Twee weken langer houdbaar
Het onderzoeksproject Kvalirod is erop gericht om het wasproces te verbeteren. Door gebruik te maken van kruiden en heet water, kan de weerstand van de groenten worden versterkt.

Als de methode succesvol is, kan met de Kvaliron-methode mogelijk de houdbaarheid van groente worden verlengd met twee weken. De verspilling van groente zou dan met 5% kunnen worden verminderd bij winkels en met 30% bij huishoudens van consumenten. Ook kan Denemarken met de Kvaliron-methode mogelijk zijn wortelgroenten naar nieuwe landen exporteren.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.