Tomatenteler Paul Zwinkels:

"Als biologie weg zou vallen, stop ik vandaag nog"

Biologie is onmisbaar geworden in de kasteelt. Misschien is dat nog wel de grootste verandering in het 30-jarig bestaan van Biobest, meent Paul Zwinkels. Hij heeft samen met zijn broer René een trostomatenkwekerij van 4,5 hectare in Wateringen, Nederland. Al 25 jaar is hij trouwe klant. Vanwege het jubileum blikt hij terug én vooruit. "Het is belangrijk dat Biobest blijft investeren in de ontwikkeling van nieuwe biologische bestrijders en middelen."Zwinkels is net bezig met het ophangen van gele vanglinten, als we hem spreken voor dit interview. "Wittevlieg is al mijn hele leven een probleem in de tomatenteelt. Toen ik 12 jaar was, hielp ik mijn vader de slang in de rij te trekken om ertegen te spuiten. Nu ben ik 60 jaar en hang ik linten op bij de infectiehaarden. Kun je nagaan wat een vervelende plaag het is."

Goed in balans
De plaag is hetzelfde, de oplossing een andere. Vanglinten in plaats van chemie, dat geeft weer hoeveel er is veranderd in de kas. "Wij waren dat spuiten al snel zat. In de jaren tachtig kwamen biologische bestrijders op. Al snel gingen wij die inzetten. Nu bestrijden we onder meer de wittevlieg, mineervlieg en rupsen met natuurlijke vijanden, vanglinten, vangplaten en middelen van biologische oorsprong. Het past bij ons streven naar een duurzame teelt en producten van een goede kwaliteit. Daarom telen we ook trostomaten voor het middensegment met een gemiddeld vruchtgewicht van 100 gram. Kwaliteit en productie zijn bij ons in balans."

Mensen erachter
Voor de biologische bestrijding van ziekten en plagen is Biobest altijd hun partner geweest. Toen de broers het bedrijf van hun vader overnamen in 1994, waren zij al klant van meststoffenleverancier Jan van der Valk, die nuttige bestrijders van Biobest verkocht. Ook na de overname door Nic.Sosef en de start van Biobest Nederland bleven zij de Belgische producent trouw. "Het gaat bij biologie niet om de prijs, maar om de mensen erachter. De aanpak kan het verschil maken. Met Biobest adviseur Arjo van Lenteren hebben we de afspraak dat hij regelmatig langskomt. Dan spreken we de schema's door en bekijken wij of inzet van extra biologie nodig is. Tijdig signaleren van plagen is heel belangrijk. Hoe eerder we het zien, hoe makkelijker het is om te corrigeren."

Hogere infectiedruk
De nuttigen en middelen van natuurlijke oorsprong worden in de toekomst alleen maar belangrijker, meent de tomatenteler. "Als biologie morgen weg zou vallen, stop ik vandaag nog met het bedrijf. De infectiedruk wordt namelijk steeds hoger. Dat komt deels doordat meer telers jaarrond belichten, maar ook door nieuwe uitheemse plagen en mildere winters. Steeds meer chemische correctiemiddelen vallen bovendien weg. Daarom is het belangrijk dat Biobest blijft investeren in research & development. Overheden moeten op hun beurt de toelating voor nuttige bestrijders en biologische middelen makkelijker maken. Dat is echt nodig voor onze sector."

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
Email: info@biobest.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.