vijf soorten sla en volgend jaar vruchtgroenten uit de kas

Delhaize verkoopt groenten van eigen dak

Tholen - "Groentjes gekweekt in onze daktuin en rechtstreeks in de winkel, een uniek concept! Vers, lokaal en ecologisch." Met die woorden prijst de Belgische supermarktketen Delhaize hun nieuwste groententuin aan, gevestigd op het dak van de vestiging in Elsene in Brussel. Vanaf gisteren kunnen klanten er dus groenten kopen die op het dak van de winkel geoogst zijn.




Vijf soorten sla
De tuin op het dak van de Delhaize in de wijk Boondaal is 360 vierkante meter groot en werd aangelegd in samenwerking met tuinarchitecten en specialisten in het tuinieren in een moestuin op het dak. Er worden vijf soorten sla gekweekt, vooral veldsla, maar ook postelein, waterkers en meer exotische soorten zoals baby leaf en asian mix . 5200 plantjes in totaal. De helft van de plantjes staat in openlucht, de andere helft in een serre om het seizoen wat te verlengen.



Delhaize speelt met zijn eigen kweek in op een trend. Eerder deze maand werd in Anderlecht, ook al in Brussel, een moestuin voorgesteld op het dak van De Foodmet, de site waar voeger het slachthuis was.

Volgend seizoen zullen er in de dakmoestuin in Elsene ook andere groenten gekweekt worden zoals tomaten, aubergines en courgetten. Delhaize wil het project op termijn uitbreiden naar haar andere supermarkten.

Prijzen als bio
Het gaat om een proefproject, liet de supermarkt eerder weten. "Een kortere keten kun je bijna niet hebben", vinden ze. "We starten in de eerste plaats dit initiatief op om de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Maar dit project is meer dan alleen maar een daktuin voor groenten. Het is ook de bedoeling om de medewerkers en de buurt rechtstreeks te betrekken bij het beheren van de stadstuin", vertelde de supermarkt eerder.

Voor een inschatting van de volumes was het toen nog te vroeg. De producten zullen enkel in de winkel in Boondael verkocht zullen worden. Qua prijs richt Delhaize zich op bioproducten. "De verkoopprijs zal iets lager zijn dan van biologische soortgenoten. De groenten beantwoorden in principe aan de voorwaarden om als biogroenten gecategoriseerd te worden maar aangezien ze niet in volle grond geteeld worden maar op een dak, kunnen ze dit label niet dragen."





Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.