gesteund door Driscoll's

Nieuwe biologische aardbeienrassen

Wetenschappers van de University of New Hampshire zijn een onderzoeksproject begonnen om de eerste speciale aardbeienrassen te ontwikkelen voor biologische productie in de Verenigde Staten.De biologische aardbeienrassen worden voor optimale productie in New England ontwikkeld met behulp van geavanceerde genetische technieken. De UNH is één van een handjevol instellingen ter wereld erkend om hun werk op het gebied van aardbeiengenomica en de toepassing hiervan bij het kweken van aardbeien. 

Dr. Lise Mahoney, onderzoeksleider van het driejarige project, zegt dat er nog geen aardbeienrassen zijn voor biologische teelt in de VS en dat er maar één bedrijf in Europa zaadvermeerderde rassen levert voor biologische teelt. "Dit project zal bijdragen aan de vooruitgang in aardbeienveredeling voor biologische landbouw en zal de kennis uitbouwen van de relevante genetica van de aardbei."

"Wij willen aardbeienkwekers op regio toegespitste, zaadvermeerderde aardbeienrassen bezorgen die geschikt zijn voor biologische landbouw en aantrekkelijk voor de consument. Deze bieden een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor de vegetatief vermeerderde variëteiten die de aardbeiensector momenteel gebruikt," zegt Mahoney.

Het onderzoeksproject wordt gesteund door Driscoll's Berries, een toonaangevende ontwikkelaar en producent van biologische aardbeien en ander zachtfruit, en High Mowing Organic Seeds, een toonaangevende ontwikkelaar en producent van biologische zaden.


UNH begon eerder dit jaar met het eerste onderzoek naar het kweken van biologische aardbeien bij de Woodman Horticultural Research Farm.

"De biologische zachtfruitteelt beslaat meer dan 10% van Driscoll's zachtfruitportefeuille, waardoor Driscoll's een van de grootste aanbieders is van biologisch zachtfruit in de VS. En biologische aardbeien zijn een van de snelst groeiende segmenten binnen ons bedrijf. We zien het sterke potentieel voor deze markt, ook voor de toekomst. Een zaadvermeerderde aardbeienvariëteit zou een geweldige manier zijn om kwekers schoon, betaalbaar plantenmateriaal te bieden," volgens Richard Harrison van Driscoll's Berries.

Ook Tom Stearns, oprichter/eigenaar van High Mowing Organic Seeds, verwelkomt het initiatief om zaadvermeerderde aardbeienrassen als alternatief te kunnen gebruiken voor vegetatief vermeerderde planten: "Hybride aardbeienzaadvariëteiten, met name biologische, zouden een interessante nieuwe markt voor ons openen."

De projectonderzoekers beogen zowel dagneutrale als kortedag aardbeienrassen te produceren voor de biologische landbouw, die door zaad vermeerderd kunnen worden, in plaats van op de conventionele vegetatieve manier. Volgens Mahoney kopen kwekers meestal blote wortelplanten voor de aardbeienproductie. Deze methode is echter een uitdaging met betrekking tot de biologische landbouw.

Voor het kweken van blote wortelplanten is namelijk chemische gewasbescherming nodig tegen de overdracht van ziekten. Verder is de planning van de kweker afhankelijk van die van de blote wortelplantleverancier, die seizoensgebonden is en afhankelijk van de klimaatregio.

Mahoney en collega's dr. Tom Davis en dr. Becky Sideman zullen voor het onderzoek en de ontwikkeling van de biologische aardbeienrassen zogenaamde merkergestuurde veredeling toepassen op basis van genetische screening. Het onderzoek zal worden uitgevoerd bij de Macfarlane Research Greenhouses en Woodman Horticultural Research Farm, beiden verbonden aan de UNH.


Biologische aardbeienzaailingen in de Macfarlane Research Greenhouses.

De VS is 's werelds grootste aardbeienproducent. In 2014 teelde de VS volgens de USDA meer dan 1 miljard kilo, met een waarde van $2,9 miljard. De meeste Amerikaanse aardbeien worden in Californië gekweekt. In New Hampshire schat Sideman de retailwaarde van aardbeien op ongeveer $1,85 miljoen.

"Biologische landbouw is een van de vele manieren om de Amerikaanse landbouw duurzaam te maken en het te laten aansluiten op de consumentenvraag," zegt dr. Sonny Ramaswamy, directeur van het Nationaal Instituut voor Voedsel en Landbouw (NIFA) van het USDA. "Deze NIFA-investeringen helpen bij het ontwikkelen van hulpmiddelen om traditionele telers te helpen om biologisch te gaan produceren en om de winst voor bestaande biologische producenten te helpen bevorderen."

Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door de biologische landbouwonderzoeksorganisatie OREI en wordt uitgevoerd in samenwerking met Driscoll's Berries, High Mowing Organic Seeds en aardbeienspecialist David Handley van de University of Maine.

Bron: University of New Hampshire (Lori Wright)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.