Zonnepanelen en zonnecollectoren in de glastuinbouw

Nieuw in de glastuinbouw; het waterbassin inzetten als oppervlakte voor zonnepanelen. Hiermee creëer je een drijvend zonnepark en dat brengt diverse voordelen met zich mee. Het idee is ontstaan vanuit de onmogelijkheid om op het dak van de kas panelen te plaatsen. Het waterbassin heeft een oppervlakte wat nu vaak geen functie heeft. Deze ruimte is erg geschikt om in te zetten voor het plaatsen van zonnepanelen vanwege het koelende effect van het water en de reflectie van het zonlicht, wat voor extra opbrengst zorgt.

Waarom zie je deze techniek nergens? Energiespecialist bij LTO Ledenvoordeel Johan Schuitemaker legt uit: 'Het bouwen van een zonnepark op een waterbassin is relatief nieuw. De bouw is technisch gezien geen probleem. Het principe is gelijk aan een grond- of dak gebonden systeem, alleen dan gemonteerd op drijvers. Als LTO Ledenvoordeel houden we de energiemarkt nauwlettend in de gaten en we letten hierbij dus ook op nieuwe ontwikkelingen. Voor leden van LTO is er doorlopend het zonnepanelen collectief van LTO waardoor leden verzekerd zijn van een scherpe prijs voor kwalitatief goede zonnepanelen en goede service. De leverancier van het collectief is Tenten Solar. Deze leverancier is de eerste die een drijvend zonnepark gaat bouwen van dit formaat met toepassing van de nieuwste technieken'.

Schuitemaker vervolgt: 'Tenten Solar heeft veel ervaring op het terrein van zonnepanelen, onder meer in de agrarische sector, het MKB, bij de overheid en de particuliere markt. Begin 2018 starten zij met de bouw van het drijvend zonnepark Lingewaard (6.150 zonnepanelen). Daarbij is Tenten Solar verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van het zonnepark.'
Geduld

Wie zonnepanelen wil plaatsen op het waterbassin heeft een beetje geduld nodig omdat het traject tijd in beslag neemt. Tenten Solar biedt hierbij begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het aanvragen van vergunningen, recht van opstal en de netaansluiting. Ook met de huidige flora en fauna wordt rekening gehouden. Tevens is het goed om te weten dat de investering in een drijvend zonnepark hoger is dan op land. Het voordeel dat daar tegenover staat is het hoger jaarlijks rendementspercentage in kWh opbrengst.

Zonnecollectoren
Het verwarmen van uw kas kost een hoop energie en brengt ook de nodige co2-uitstoot met zich mee. Hiervoor zijn steeds meer duurzame oplossingen op de markt. Welke oplossing past het beste bij uw situatie? Besparen op de stookkosten is interessant, zo ook het vergroenen van uw voetafdruk. Afnemers hechten hier steeds vaker waarde aan. Om glastuinders te ondersteunen bij hun inkoop, zoekt LTO Ledenvoordeel diverse zaken alvast voor u uit.

Voor meer informatie:
www.ltoledenvoordeel.nl/zonnepanelen
www.ltoledenvoordeel.nl/zonnecollectoren

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.