Michel Lesage, Lesage Champignons:

"Champignonhandel loopt plezierig, Engeland wordt moeilijker"

Tholen - "In de champignonhandel is het momenteel een drukte van belang. Het seizoen is weer aangebroken en het is uiterst plezierig werken", vertelt Michel Lesage van Lesage Champignons enthousiast. "We hebben een hele goede zomer gehad. September is qua temperatuur lager geweest, dus toen mochten we al niet mopperen. Er waren daarnaast voortdurend tekorten en her en der hoorden we van kwaliteitsproblemen."

Hij geeft aan dat ze bij Lesage weinig problemen hebben met het leveren van de juiste kwaliteit. "Het is nu niet de makkelijkste periode om te telen, maar wij hebben geïnvesteerd in een speciale klimaatinstallatie. Hiermee kunnen we dit probleem beter het hoofd bieden." Champignons zijn steeds meer in trek. "Het is een product dat gewoon vaker wordt gebruikt, mede door de promotie in kookprogramma's. Zowel in binnen- als buitenland is de vraag goed. Wij doen ook vrij veel naar Spanje en Portugal. Meestal is dit alleen in de zomer, maar nu blijft het gewoon doorlopen."Goedkoop
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. "Engeland blijft een moeilijk punt. "Een groot deel van onze producten gaat naar het Verenigd Koninkrijk, maar dat wordt minder. Door de Brexit is de wisselkoers ongunstig en het is moeilijk om daar een prijsverhoging door te voeren. Alles wordt voor de importeurs daar duurder en ze focussen steeds meer op het goedkoopste. We zetten om die redenen niet meer actief in op Engeland. Het ziet er namelijk niet naar uit dat hier snel een positieve kentering in komt."

Tijdspanne kleiner

Volgens Michel liggen de kansen dichter bij huis. "De Belgische markt vraagt goed en de supermarkten zijn heel actief met het promoten van lokaal product. We moeten hier maximaal op inspelen. Daarnaast is de afzet wat stabieler dan op exportgebied. Ook logistiek gezien is het allemaal veel makkelijker. Het is zaak om snel te leveren en dat is binnen België prima te doen. Daar is trouwens ook veel in veranderd. Vroeger was het leveren binnen een tijdspanne van dagen, nu van uren. Wij spelen graag op deze snelle vraag in."

Krimpend teeltareaal
Hij ziet de komende jaren positief in. "De druk van importchampignons uit Polen is wat ons betreft volledig weg. Kwalitatief en op het gebied van leverbetrouwbaarheid kunnen ze het gewoon niet waarmaken. Daarnaast zie ik op termijn een krimp in het aanbod. Er zijn producenten die willen gaan stoppen en geen opvolging hebben. Ook dit zal zorgen voor ademruimte. Wat nog een uitdaging in de toekomst zal zijn is juist personeel krijgen en behouden. Zonder goede mensen ben je nergens met je bedrijf. Het is belangrijk om daar veel in te investeren."

Voor meer informatie:
Michel Lesage
Lesage Champignons nv
Kervijnstraat 79
8531 Bavikhove
Belgium
T: 0032 (0) 56 71 22 88
F: 0032 (0) 56 71 29 53
info@lesagechampignons.be
www.lesagechampignons.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.