Kwekerij Andijk over vernieuwde schaarwagen

Eerste seizoen Harvestman achter de rug

Tholen - Wie vaker dan eens in een paprikakas komt, kan 'm niet gemist hebben: de schaarwagen van Buitendijk-Slaman. Het apparaat bestaat al bijna dertig jaar en is in de basis al die tijd eigenlijk nauwelijks veranderd. Nu is het dan toch echt zo ver: de nieuwe schaarwagens Harvestman hebben hun eerste seizoen erop zitten. Hoe bevallen ze? "Naar behoren."


 
Stevige machine
"De buisrailwagen die door Buitendijk/Slaman eind jaren '80 in de markt gezet is, was een unieke machine. Hij kon rond zijn eigen as draaien op het middenpad en was voorzien van een verzwaard chassis en een verzwaarde schaarconstructie. Daardoor kon-ie meer tillen dan andere wagens. Dat is in de paprikateelt belangrijk omdat je zo ver de lucht in moet", vertelt Matthias Haakman van Buitendijk-Slaman. De machine is ook eenvoudig te herkennen: een karakteristiek groot wiel in het midden en aan de buitenzijdes een frame dat bestaat uit twee lange profielen. "Voordeel daarvan is dat het afval – een tak of een blad – door de kar gewoon op de grond viel", legt Matthias uit. "Maar langzamerhand was dat niet echt meer van deze tijd. Zeker niet met de strengere hygiëne-eisen."
 
Besloten werd daarom het paradewagentje te upgraden, met behoud van de sterke elementen: de robuustheid en de eenvoud. Opvallendste verandering aan het uiterlijk is dat de nieuwe Harvestman voorzien is van gesloten beplating. "Zodat je bladeren gewoon van de wagen af kunt vegen", vertelt Matthias. "Omdat we de eenvoud van het model wel wilden bewaren, is de beplating zonder gereedschap te verwijderen. Dat is belangrijk als je er voor onderhoud bij moet kunnen."

Ook onder de beplating is de machine gemoderniseerd. De hydraulische schaar is aangepast zodat de wagen stabieler over de buisrail rijdt is en ter bescherming van het gewas zijn de hoeken van de schaar afgerond. De Harvestman is leverbaar met een onderhoudsvrij accupakket en de bediening van de hefwielen is vereenvoudigd tot slechts één bedieningsknop.


De ESCH 2, begin jaren '90 al een bekend gezicht in de paprikakassen


De opvolger in de jaren '00


En dan nu de volgende generatie Harvestman
 
 
Export en dealers
De machines zijn dit jaar uitgeleverd en rijden inmiddels tot in Nieuw-Zeeland rond. "Bij Gourmet staan ze in de kas", bevestigt Matthias. Deze wagens zijn via een dealer geregeld. Veel andere internationale handel verzorgt Buitendijk-Slaman zelf. "We weten dat wanneer we iets presenteren, dat het dan ook goed is. Wat ons betreft is het geen probleem om je nieuwe wagen zo ver weg te laten gaan. Exporteren doen we bovendien al sinds de jaren '90 en dan hebben we in Nieuw-Zeeland ook nog een heel betrouwbare dealer. Dan weet je zeker dat 't goedkomt."

Brede flens
Ook dichter bij de deur rijden de machines rond. Bij Vink Sion bijvoorbeeld, in Bitgum. En bij Kwekerij Andijk in Andijk, onderdeel van Rainbow Growers. "We werken al langer met dit systeem", vertelt Patrick Grootscholten van Rainbow Growers. "Dat heeft dan toch de voorkeur. Nu kwamen we automatisch toe aan het nieuwe model. Het is de doorontwikkelde variant en eigenlijk zijn het gewoon prima wagens." In hun kas valt bovendien op dat de wagens voorzien zijn van wielen met een brede flens eronder. "Omdat ze gebruikt worden bij de oogst, zijn het zwaarbelanden wagens. Als ze van de rails het betonpad oprijden, kan de toplaag van het beton beschadigd raken. Doordat deze wagens brede wielen hebben en van kunststof zijn, wordt die toplaag beter beschermd."
 
Om al die wagens in elkaar te zetten, hebben ze bij Buitendijk-Slaman verschillende vacatures openstaan, onder andere voor lasser / constructiebankwerker. Kijk hier voor meer informatie.
 
Voor meer informatie:
Buitendijk-Slaman
Zernikestraat 2 | P.O. Box 119
2665 ZJ Bleiswijk
The Netherlands
P. +31 (0)10 521 63 77
F. +31 (0)10 521 90 73
info@buitendijk-slaman.nl
www.buitendijk-slaman.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.