Tomatenplanten gaan hard door warme weer

Tholen - Geen idee welke code het KNMI voor vandaag weer uit de hoge hoed tovert, maar het is ontegenzeggelijk warm voor de tijd van het jaar. Dat heeft gevolgen voor de teelt en uiteraard vooral voor die teelten die ook de nodige kou kunnen gebruiken. In de diverse teelten betekent het vooral meer werk.

Chrysanten
"Tuurlijk, het gaat allemaal wat harder", vertelt Mike Mulder van de Voornse Plantenkwekerij. "Zo gaan de chrysanten een stuk harder dan gewoon en dat is niet bepaald in ons voordeel. Maar tomaten en komkommers hebben we nog niet opstaan. Wel een aantal producten als andijvie of sla en dat moet nu wel naar buiten gereden worden. Wat dat betreft is wel wat extra arbeid nodig."Extra handling
Sander Leijgraaf van plantenkwekerij Leo Ammerlaan zit al wel flink in de tomaten en ziet de planten links en rechts aardig in volume toenemen. "Een kwestie van de vinger aan de pols houden, want vooral in de eindfase kan het hard gaan. Warm weer betekent voor ons vooral wat voorzichtiger zijn met transport en handling, omdat de planten groter zijn. In overleg met de klant stop je planten dan bijvoorbeeld in een hoes. Wat extra arbeid inderdaad, maar in overleg met de klant kom je daar eigenlijk altijd wel uit."

Brassica's profiteren
Overigens zou je op warme dagen als deze het buitengoed voor in de tuin op de klokken bij FloraHolland wat in de plus moeten zien schieten, maar daar lijkt weinig geen sprake van. Een collega van Sander zag de brassica's weggaan voor wat hogere prijzen dan normaal, maar chrysanten gingen hier niet in mee.

Pioenen
Weer een andere leverancier, Daan Kneppers van Green Works, wuift die paar dagen warmte weg als iets doodnormaals. "Een paar warme dagen in oktober heb je altijd, dat maakt niet zoveel uit. Voor zover het weer de gemoederen intern bezighoudt, betreft dat niet de temperatuur maar de nattigheid van afgelopen maand. Pioenen plant je in het najaar en de planten moeten wortels maken. Is het te nat, dan moet je wachten tot het droger wordt, maar hoe later dat is, hoe minder tijd om wortels aan te maken. Wat dat betreft is een droger najaar beter voor ons."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.