Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ger Kingma, Hagé International:

"Spaanse telers telen steeds minder op de bonnefooi"

Tholen - Het Spaanse tomatenseizoen is weer rustig aan opgestart. "Zoals altijd zie je ook dit jaar weer een combinatie van de oogst van de oude zomerplanten en de nieuwe oogst op de markt. Dat eerste is natuurlijk kwalitatief niet wenselijk, maar gebeurt wel", vertelt Ger Kingma, verantwoordelijk voor de Spaanse tomatenimport bij Hagé International. "Door de bloedhete zomer - het is in Spanje nog altijd erg warm - hebben de Spaanse telers later geplant om de ziektedruk te beperken. Omdat ook het Nederlandse aanbod beperkt beschikbaar is, zorgt dat momenteel voor goede prijzen."



"Ik verwacht dat het Spaanse seizoen vanaf week 44 echt op gang komt", vertelt Ger. Hij verwacht dat er weinig wijzigingen zullen zijn in het tomatenareaal. "Er wordt in Spanje ook steeds minder op de bonnefooi geteeld. Je ziet dat de telers zich steeds meer gaan specialiseren. Je kunt ook niet zomaar het ene jaar tomaten en het andere jaar courgettes of paprika's neerzetten. Daar is de benodigde kennis te specialistisch voor. Je ziet dat de specialisten in de markt hun vaste verdeling hebben en daar zelden vanaf wijken. Klanten moeten steeds meer aangeven welke types ze willen kopen. Daardoor wordt de relatie tussen leverancier en klant steeds hechter. Producten als ronde tomaten worden, in tegenstelling tot eerdere jaren, echt niet meer op de bonnefooi geplant."



"Hoe het seizoen verloopt, is in grote mate afhankelijk van het jaar. Vorig jaar had natuurlijk een extreem verloop. Wel verwacht ik in het snoeptomatensegment dit jaar meer concurrentie vanuit Marokko", vervolgt Ger, die deze week weer veel Spaanse telers hoopt te spreken tijdens de Fruit Attraction. "Steeds meer Spanjaarden kiezen ervoor om in Madrid aanwezig te zijn in plaats van de Fruit Logisitica in Berlijn. "De kosten hiervoor zijn lager en de beurs is niet zo massaal. Ik verwacht dat de importantie van de Fruit Attraction voor de Spaanse telers alleen maar verder zal toenemen."



Voor meer informatie:
Ger Kingma
Hagé International
Tel: 0180-657702
G.Kingma@thegreenery.com
www.hage-international.nl