Hans de Waal:

"Watergift verminderen"

In aanloop naar de teeltwisseling heb ik afgelopen week de start- en stoptijden van de watergift teruggebracht naar drieënhalf uur na zonsopgang en drieënhalf uur voor zonsondergang. Het water geven vindt nu tussen half elf 's ochtends en drie uur s' middags plaats. Op hele donkere dagen probeer ik al heel weinig drain te realiseren. Bovendien zijn de beurtgroottes met tien procent verminderd. Met deze twee actiepunten wil ik bereiken dat de laatste druppel drain wordt opgebruikt.

Daarnaast de druppelslangen met drukgecompenseerde druppelaars gecontroleerd. Inwendig zijn de slangen schoon. Maar ook de gelijkmatige afgifte van de druppelaars is erg belangrijk. Deze heb ik bij verschillende druppelslangen gemeten met twintig bierflesjes verdeeld over een pad van 110 meter. De meetwaardes zijn allemaal genoteerd en worden bewaard. Omdat het verschil hooguit tien procent is, is vervanging van de acht jaar oude druppelslangen nog niet echt nodig.

Tot slot nog even iets over het WaterEvent van 5 oktober. Bij de sessie van emissieloos telen heb ik de belangrijke tip opgepikt om het stikstofcijfer in de mat omlaag te brengen om daarmee de emissie van stikstof te verminderen.

Dit artikel verschijnt in de reeks op Glastuinbouw Waterproof waarin Hans de Waal vertelt over de teeltwisseling bij hem op het bedrijf.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven