Murcia produceert 2% minder

Omzet Spaanse teler van 5 naar 2 miljoen kroppen sla

Santiago Pérez, een 45-jarige teler uit Campo de Cartagena, heeft zijn hele leven in de sector doorgebracht. Samen met partners beheert hij ongeveer 60 hectare in de gemeenten La Puebla, La Aljorra, Torre Pacheco en Los Alcázares. Momenteel wacht hij op nieuws over het gebruik van bronwater zodat hij aan de teelt kan beginnen, maar het goede nieuws laat nog op zich wachten: "De velden zouden al voor 100% beplant moeten zijn maar door het gebrek aan water is dit nog maar de helft. Meestal planten we al eind augustus voor het winterseizoen maar we konden toen nauwelijks werken. In september kwam het wat op gang maar nu wachten we omdat we geen informatie hebben over hoeveel water we hebben."

Minder personeel
Hij vindt de situatie in Campo de Cartagena al behoorlijk ernstig. Volgend jaar zal hij ook zijn aantal productie moeten terugdringen: "We veranderen het model en zullen minder hectare in productie brengen, wat onze winst zal beïnvloeden, maar ook het aantal banen dat we genereren, wat van 20 tot 7 is teruggelopen." 

Vorig jaar zette hij nog zo'n 5 miljoen kroppen sla af aan zijn klanten, dit jaar heeft hij nog maar 2 miljoen kunnen leveren. "Mijn kopers moesten naar andere provincies uitwijken om voorraad in te slaan en hun verplichtingen in Europa te kunnen nakomen," zegt hij.

Hij hoopt dat het waterprobleem zo snel mogelijk door politici zal worden opgelost, hoewel hij weet dat dat moeilijk is omdat hij denkt dat er verborgen belangen meespelen die willen voorkomen dat Cartagena op hetzelfde niveau blijft produceren als het tot nu toe heeft gedaan.

Bron: laverdad.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven