Spaanse tomaten terug in het Europese supermarktschap

"Het wordt een ander tomatenseizoen dan het vorige"

Tomaten uit Almeria worden nu al naar EU-landen geëxporteerd. De aanvoer is nog krap vanwege de overgang van het Nederlandse seizoen naar dat van landen als Spanje, Marokko, Turkije en Tunesië.

"We vermarkten al twee weken lang roma en ronde tomaten," vertelt Miguel López, directeur van Costa de Nijar. "De afzet verloopt vlot en de prijzen zijn hoog. Nu de productie in Midden- en Noord-Europa afneemt, hebben onze tomaten meer ruimte op de markt. We zijn pas net begonnen en onze volumes zijn nog bescheiden. De prijzen zullen eind oktober, begin november dalen wanneer er meer product op de markt komt."Het bedrijf SAT Costa de Níjar wordt gevormd door 94 producenten die gespecialiseerd zijn in de teelt van ronde tomaten, roma- en trostomaten, zowel conventionele als biologische, die jaarrond leverbaar zijn.

Volgens Miguel López worden er in steeds meer Europese landen tomaten geproduceerd omdat dit gewas evenals andere groenten profiteert van de zachtere winters, waardoor het seizoen lang is. De concurrentie van andere landen neemt dan ook toe. 

Deze zomer heeft het tomatenmozaïekvirus (ToMv) zijn tol geëist op de tomatenproductie in Almeria. Onlangs is er herplant, vervolgt López. "Hierdoor zijn de volumes wat kleiner dan normaal bij aanvang van het seizoen. De komende weken zal de productie echter weer terug op het normale niveau komen."

Costa de Níjar exporteert jaarlijks bijna zijn gehele productie van 11 miljoen kilo tomaten met Duitsland als belangrijkste bestemming. "Een aantal jaar geleden exporteerden we onze tomaten naar verre markten zoals Canada en de Verenigde Staten waar de protocollen echter flink aangescherpt zijn. Om deze reden hebben we deze bestemmingen geschrapt en richten we ons op Europa, waar de export minder risico's met zich meebrengt."


"Ik weet nog niet hoe het seizoen zich verder zal ontwikkelen maar na een decennium met dalende tomatenprijzen zal het seizoen waarschijnlijk afwijken van het vorige toen telers redelijke prijzen kregen. We blijven in elk geval optimistisch," aldus Miguel Angel. 

SAT Costa de Níjar zal aanwezig zijn op Fruit Attraction, stand 9E07, Hal9.

Voor meer informatie:
Miguel López
SAT Costa de Níjar
+34 950 61 27 00

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.