Ruud Koedooder, Kogrimex-Koedooder:

"Polen is grote concurrent geworden"

Tholen - De oogst van groenten voor de opslag is momenteel volop bezig. Europees gezien zijn er enorme oogsten, beter dan vorig jaar. De kwaliteit is ook goed, vertelt Ruud Koedooder van Kogrimex-Koedooder uit Grootebroek. "Peen, bieten, kool, de oogsten zien er allemaal goed uit. De hoeveelheid geoogst product in heel Europa is groot. In Nederland zijn voornamelijk de kolen uit de maat gegroeid." Daarom is op dit moment nauwelijks internationale handel. "Het is zeer kalm", aldus Ruud, zowel op de bieten-, peen- als koolmarkt.
 
Opslag
De enorme oogst zal grotendeels de opslag ingaan. Daarna is het afwachten, vertelt Ruud. "Je weet van te voren nooit hoe het zich gaat ontwikkelen. We hebben het vaker meegemaakt dat de oogsten in de herfst goed waren maar dat het in de opslag toch minder werd. Dat heeft te maken met de omstandigheden tijdens de oogst. Wanneer deze te nat de opslag ingaat, heeft dat een nadelige invloed op de bewaring. Dus hoe het er nu uitziet, zegt nog niets over volgend voorjaar." Ook zal er door de zeer lage prijs wat product op het land blijven staan.
 
Concurrent
Nederland was altijd een sterke speler op de Europese markt in groenten voor bewaring. Veel telers hebben geïnvesteerd in de opslagfaciliteiten. Polen heeft zich echter de laatste jaren daarin ook sterk ontwikkeld. Ruud: "Ze zijn zelfs onze concurrent geworden op de Europese markt. Vanuit Brussel is er veel subsidiegeld naar de landbouw in Polen gegaan waarmee onder andere extra opslagcapaciteit is gebouwd."
De huidige oogsten lijken voor alle landen een goede start van het seizoen. Over een paar maanden wordt pas duidelijk wie de troeven in handen heeft. "Tot dan blijft het koffiedik kijken", besluit Ruud.
 
Voor meer informatie:
Kogrimex-Koedooder BV
Nijenburg 13
1613 LB Grootebroek
Tel. 06 51429061
info@koedooder.nl
www.koedooder.nl
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.