Australische Odeum Farms breidt uit voor jaarronde tomatenteelt

West-Australische Odeum Farms gaat op een areaal van bijna 90 hectare in Geraldton 200 kassen bouwen om jaarrond tomaten te kunnen bieden. Bedrijfsleider Jason Marais zegt dat de overgang naar de tomatenteelt in kassen al langer de bedoeling was. 

"De tomatentijd ligt voor Perth meestal tussen januari en maart en voor Carnarvon tussen september en november," zegt hij. "Wanneer onze kassen in gebruik zijn genomen, denk ik, dat het elke dag tomatentijd zal zijn, een echte vooruitgang voor consumenten in West-Australië. Dit is het derde jaar dat we commerciële teeltproeven hebben uitgevoerd en we denken een goede overgang naar de volledige teelt in kassen te kunnen maken." 

Het huidige tomatenteeltareaal van Odeum Farms ligt in de zomermaanden in Carabooda en in de wintermaanden in Geraldton en Carnarvon. Het bedrijf is nog steeds nieuwkomer als het gaat om speciale tomaten maar volgens Marais hebben ze de afgelopen vijf jaar heel veel geleerd en denkt hij dat ze marktleider zouden kunnen worden in West-Australië.

Na voltooiing van de bouw midden 2018 moeten er per seizoen 1,6 miljoen kilo tomaten kunnen worden geproduceerd, volgens Marais. "Het is belangrijk voor ons om 'groen te blijven'. Daarom zullen de kassen door zonne-energie worden aangedreven en zal 90% van ons water zelfvoorzienend zijn dankzij bewezen opvang- en opslagmethoden. We zijn van plan de modernste irrigatie- en fertigatietechnologie te gebruiken om onze gewassen zo efficiënt mogelijk te verbouwen en verspilling in het hele teeltproces te minimaliseren."

Odeum Farms is al decennia specialist in snoeptomaten. De teelt van speciale tomaten begon toen een grote Australische retailer hen hiernaar vroeg. Maar Marais denkt dat er veel voordelen zijn te halen uit de kastomatenteelt.

Door de de teelt in kassen is er minder risico voor de kwaliteit van de tomaten door slechte weersomstandigheden "die in mijn ervaring vaker voorkomen dan in het verleden," zegt hij. "Het op grote schaal in een gecontroleerde omgeving telen resulteert jaarrond in tomaten van een consistente kwaliteit. De aanbod/vraag spanning zal uiteindelijk wegvallen waardoor er ook vastere prijzen komen voor de consument." 

Het bedrijf levert tomaten aan alle grote ketenwinkels: Coles, Woolworths, Aldi en IGA's in West-Australië en op bepaalde tijden van het jaar ook aan grote markten in Queensland, New South Wales, Victoria en Zuid-Australië. Momenteel zijn er geen plannen voor internationale export. Odeum Farms wil eerst de productieprocessen stroomlijnen om de kosten van de kastomatenteelt gelijk te trekken met die van de vollegrondsteelt.

Tot dan zijn tomaten een prijsgevoelige basisvoeding. Ondertussen moet de hogere kwaliteit het verschil uitmaken en denkt Marais dat consumenten dit snel zullen ontdekken en de vraag snel zal toenemen. 


Voor meer informatie:
Jason Marais
Odeum Farms
Phone: +61 8 9256 8100

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.