Sommige groentetelers zien oogst totaal verloren gaan

Zuid-Afrikaanse groentenregio Gauteng getroffen door hagel

Een zeer hevige hagelstorm die deze week over het belangrijke groententeeltgebied in Tarlton (provincie Guateng) trok, heeft een spoor van verwoesting achtergelaten. Sommige bedrijven zagen hun volledige oogst verloren gaan. Dit geldt met name voor gewassen als sla, kool, broccoli, paprika's, tomaten en wortelen, die binnenkort op de markt zouden komen. Er is eveneens grote schade ontstaan aan tunnels en de infrastructuur. Ook werd een aantal huizen verwoest.

Rondom Bapsfontein (Gauteng) en Delmas (Mpumalanga), waar veel groenten geproduceerd worden, hield een tornado huis, waardoor irrigatiepalen knakten als luciferhoutjes. 

De storm heeft niet alleen schade aan de tuinbouwsector toegebracht maar ook vijf dodelijke slachtoffers geëist toen een zware constructie instortte. Daarnaast zijn ruim honderd mensen hun huizen kwijtgeraakt. 

Op andere plaatsen in het land was het weer even onstuimig. In de Oostkaap en Lesotho is sneeuw gevallen en Durban moest zich schrap zetten voor een zware storm, die meer dan 300 schoolgebouwen in KwaZulu-Natal beschadigde. Vanuit het zuiden en oosten van Free State komen berichten dat vee bezweken is als gevolg van de kou.Marktagenten verwachten dat het werkelijke effect van de hagel in Guateng de komende dagen pas merkbaar zal worden omdat telers zullen proberen te redden wat er te redden valt en alle gewassen in één keer zullen oogsten uit vrees dat de producten gaan rotten op de natte akkers. Dit houdt in dat er een overvloedige aanvoer van bepaalde groenten naar de markt zal zijn. Het kan ook zijn dat er tekorten ontstaan omdat sommige telers hun totale productie hebben verloren. 

"De situatie ziet er slecht uit en dat terwijl we aanvankelijk zo optimistisch waren over de vroege regenval," laat een teler aan FreshPlaza weten. "Het is een trieste dag voor Tarlton, dat beschouwd wordt als de 'voorraadschuur' van Guateng."

De zomerregengebieden in Zuid-Afrika hebben tot dusver dit seizoen al ruim 100 mm regen gekregen en dat is een maand eerder dan gebruikelijk.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven