Economische en voedingswaarde van groenten onderbenut

Een artikel in het tijdschrift Global Food Security onderzoekt het potentieel van groenten om enerzijds kleine telers in lageinkomenslanden kansen voor economische groei te bieden en anderzijds de voedsel- en voedingswaardezekerheid voor consumenten te bevorderen.

Intensieve groententeelt kan meer inkomsten en werkgelegenheid genereren dan andere landbouwsegmenten. Daarnaast is een sterkere focus op groenten waarschijnlijk de meest directe en betaalbare manier om betere voeding te bieden voor iedereen. Toch wordt momenteel de economische en voedingswaarde van groenten nog onvoldoende benut.

De jarenlange gerichtheid op basisvoedsel moet onderhand worden bijgesteld en verruimd worden. Regeringen en sponsoren moeten meer prioriteit geven aan de verhoging van de productiviteit van groententeeltsystemen, het verminderen van opslagverliezen en een betere betaalbaarheid en markttoegang.

Met het oog op een groeiend inzicht in het verband tussen voedingskwaliteit en gezondheid moeten beleidsmakers meer initiatieven ondersteunen om de groenteconsumptie te bevorderen. Groenteconsumptie moet worden gepromoot door een combinatie van initiatieven aan de aanbodkant en communicatie op het gebied van gedragsverandering, waarbij wordt gewezen op het belang van het eten van groenten om de voedingswaarde en voor de gezondheid. Om de economische en voedingswaarde van groenten beter te benutten moeten regeringen en sponsoren groenten een veel grotere prioriteit geven dan ze momenteel krijgen.

Bron: Food & Business Knowledge Platform

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven