In twee dagen viel even veel regen als normaal in drie maanden

Overstromingen leggen Letse groentenoogst stil

Het noorden en oosten van Letland kampt met overstromingen waardoor het voor telers vrijwel onmogelijk is om hun bieten, wortelen en aardappelen te oogsten. Ook bij het oogsten van prei, kool en knolselderij zijn problemen ontstaan. "Onze productie is gelijkmatig over het hele land verspreid. Ik verwacht dan ook dat we rekening moeten houden met verliezen tot 50% als het weer niet droger wordt en we niet kunnen oogsten. De omstandigheden zijn iets beter in de regio ten westen van Riga richting Polen. Ten oosten van Riga is de situatie echter rampzalig," vertelt Edite Strazdina, voorzitster van de groentencoöperatie Musmaju Darzeni. 

Kool heeft het er beter afgebracht dan wortelen, bieten en aardappelen omdat dit product beter tegen regen bestand is. De natte zomer en de lagere temperaturen waren gunstiger voor de teelt van kool. Het zal echter wel grote problemen geven als telers hun kolen niet van het veld kunnen halen."

Edite legt uit dat de deadline voor het oogsten van kool en wortelen van eind oktober tot midden november loopt, maar dit hangt volledig van de temperatuur af. Zodra het kwik onder de -5/-6 daalt, zal het te laat zijn.

"Er is dit voorjaar drie weken later geplant, dus er werd al rekening gehouden met een latere oogst. De ononderbroken regenval maakt het ons echter onmogelijk om het veld op te gaan. Ik denk dat 2 tot 3 droge dagen ons voldoende tijd zouden geven om een begin te maken. In het oosten van Letland is op twee dagen tijd 40 tot 60 mm neerslag gevallen. Deze hoeveelheid valt normaal gesproken in drie maanden. Het heeft vorige week 30 uur lang aan één stuk geregend," laat Edite weten. 

Wintergroenten worden in Letland vooral voor de binnenlandse markt geproduceerd. Wanneer de aanvoer toereikend is, wordt een deel van de oogst naar buurlanden zoals Estland, Litouwen, Tsjechië en Wit-Rusland geëxporteerd. 

"De weersituatie zal de toch al moeilijke markt nog verder verstoren. Letse supermarkten kijken eerst naar de prijs en dan naar kwaliteit. Aangezien onze markt toch al klein is, is het erg moeilijk om op prijzen te concurreren met grote producenten zoals Polen en de Baltische Staten," aldus Edite. 

Voor meer informatie:
Edite Strazdina
Musmaju Darzeni
Tel: +371 29155836
Email: edite@musmajudarzeni.lv
www.musmajudarzeni.lv

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.