"Belanghebbenden zijn voor initiatief EU eerlijkere voedselvoorzieningsketen"

Belanghebbenden in de tuinbouwsector hebben met een grote meerderheid gestemd voor het initiatief van de EU om de voedselvoorzieningsketen eerlijker te maken.

Onder de belanghebbenden waren lidstaten, telersco√∂peraties, tuinbouw organisaties, retailers, ngo's, een universiteit en een handelaar. De eerste analyse van de commissie werd op 25 juli 2017 gepubliceerd en hierin werden vier mogelijkheden geopperd voor een verandering van het beleid. Belanghebbenden konden van 25 juli tot 22 augustus online op de raadpleging reageren. In deze tijd deelden 67 belanghebbenden hun mening over het initiatief. 

De commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Phil Hogan, zegt over de reacties: "Ik vind deze bevindingen erg bemoedigend. De reacties van belanghebbenden bewijzen dat alle belangrijke schakels binnen de voedselvoorzieningsketen voor het eerlijker maken van de markt zijn."

"Een sterke coalitie van beleidsmakers en belanghebbenden zijn voor een nieuw beleid van de EU om de interne voedselvoorzieningsketen te ontwikkelen en verbeteren. De volgende stap is het maken van een wetgevingsvoorstel. Ik hoop dat de belanghebbenden die dit probleem herkennen de mogelijke oplossing ook actief zullen steunen." 

Het initiatief bouwt voort op het werk van de Agricultural Markets Task Force (AMTF) die commissaris Hogan in januari 2016 heeft opgezet. Het AMTF heeft suggesties gedaan voor concrete manieren om de positie van telers in de voedselvoorzieningsketen te versterken. De raadpleging bouw hierop voort om de commissie in de toekomst van advies te voorzien.

Ook in de toekomst zal een effectbeoordeling worden uitgevoerd bij initiatieven ter verbetering van de voedselvoorzieningsketen. Toekomstige voorstellen van de commissie zullen in lijn zijn met het doel om het Gemeenschappelijk landbouwbeleid te moderniseren en vereenvoudigen. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.