Johan Andersson:

“Genoeg Zweedse supermarkten voor 50 miljoen consumenten”

De kleinere importeurs in Zweden hebben het niet makkelijk. Net als elders in Europa vallen kleinere groothandels weg als klant en moet er gezocht worden naar nieuwe afnemers. Johan Andersson van de Zweedse importeur Kalundbladh vertelt over de uitdagingen in de markt.
Johan Andersson, Kalundbladh.

"We importeren zoveel mogelijk zelf," vertelt Johan. "Maar we hebben ook Zweedse producten, zowel uit de kas als van de volle grond. Zweedse producten worden steeds belangrijker." De Zweedse consument kan als chauvinistisch bestempeld worden als het gaat om het kopen van groenten en fruit. De vraag naar binnenlands product is hoog ondanks het duurdere prijskaartje.Voor de importstroom neemt het belang van Zuid-Afrika en Latijns-Amerika af. "Voor appelen hebben we bijvoorbeeld jaarrond product uit Zweden, Frankrijk en Italië," legt Johan uit. Ook de import van citrus uit Turkije en Marokko neem af doordat Kalundbladh haar focus verschuift naar Spanje. "Zweden is een kleine markt van 10 miljoen consumenten. De import uit Spanje is eenvoudiger dan vanuit Marokko."Bananen rijpen
"We hebben zo'n 650 groenten en fruitsoorten in het assortiment," schetst Johan de achtergrond van het bedrijf. "Daarvan leveren we ongeveer de helft rechtstreeks aan supermarkten. De andere helft leveren we aan groothandels." Het familiebedrijf Kalundbladh werd in 1930 opgericht en is gevestigd in Helsingborg. Naast de locatie in deze Zweedse stad heeft het bedrijf in de iets zuidelijker gelegen stad Malmö enkele bananenrijpkamers.

De laatste jaren is de bananenconsumptie licht gedaald, schat Johan. De concurrentie van jaarrond beschikbaar ander fruit drukt de consumptie van de banaan. Kalundbladh levert in het hele land, wat voor de bananenrijpers betekent dat het fruit niet volledig gerijpt op transport moet naar het hoge noorden. Tijdens de twee dagen durende reis naar de noordelijke consumenten rijpt het fruit verder. "Supermarkten dichtbij kunnen we drie keer per dag bevoorraden," legt Johan uit. "Flexibiliteit en kennis zijn belangrijk voor onze klanten."Supermarktoppervlak voor 50 mln mensen
Voor avocado's neemt de vraag wel toe. "We bieden alleen de Hass aan. Andere rassen hebben we wel geprobeerd, maar die verkoop is veel lastiger." Een ready-to-eat avocado kost al snel rond de 12 Zweedse kroon (1,50 euro). "We verkopen ook veel maat 22 tot 24, die we aanbieden voor bijvoorbeeld 3 voor 10 kroon."Sinds de Duitse discounter Lidl een jaar of tien geleden een eerste filiaal in het Scandinavische land opende, is de retailmarkt maar beperkt opgeschud. Lidl heeft nu 170 filialen in Zweden. Het marktaandeel komt nog altijd niet in de buurt van marktleider ICA, die, afhankelijk van de berekening, een marktaandeel tegen de 50 procent heeft. "Lidl verdient geld en ze doen het goed," verklaart Johan. "Zweedse supermarkten rekenen hoge prijzen, maar ze hebben ook hoge kosten. We hebben het aantal vierkante meters supermarkt voor een land met 50 miljoen inwoners en supermarkten zijn lang open, dat kost veel geld."

Kleine groothandels vallen steeds vaker weg als klanten voor Kalundbladh. Oudere handelaren gaan met pensioen en er is vaak niemand die de zaak overneemt. Daar tegenover ziet Johan wel nieuwe klanten opkomen. Groentenabonnementen en de onlinemarkt komen op, waar nieuwe spelers zoeken naar leveranciers. "De internetmarkt groeit, net als de markt voor groente-abonnementen," sluit Johan af.

More information:
Kalundbladh
Johan Andersson
Rännarbanan 12
Box 5035
SE-250 05 Helsingborg
www.kalundbladh.se
johan.andersson@kalundbladh.se

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.