Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister Kamp heeft CO2 Smart Grid in het vizier

Deze zomer leidde een grote brand bij Shell Pernis tot een gat in de productie van CO2 voor de glastuinbouw. De glastuinbouw is voor het grootste deel afhankelijk van de CO2 die vrijkomt bij de productie van waterstof bij Shell. Aanleiding voor een aantal Kamerleden om de minister te vragen hoe het nou zit met de levering van CO2 aan de glastuinbouw.

De glastuinbouw gebruikt grote volumes CO2 om daarmee hun planten sneller te laten groeien. Normaal gesproken verbranden ze aardgas om daar (naast warmte en elektra) CO2 uit te halen. Maar de tuinbouw wil van het aardgas af en daarom is de levering van externe CO2 – uit de industrie – van levensbelang voor de sector. Daarmee is de glastuinbouw de eerste grote afnemer van CO2 in het CO2 Smart Grid. OCAP (de exploitant van de CO2 levering), de Greenports en LTO Noord Glaskracht werken hier keihard aan.

In antwoord op de vragen van de Kamerleden stelde minister Kamp het volgende: 'EZ bekijkt met de andere betrokken partijen in de green deal Noord-Holland en de intentieovereenkomst CO2-smart grid in het kader van de energietransitie van de glastuinbouw of en hoe de CO2-levering aan de glastuinbouw is uit te breiden.'

Een paar weken geleden stelde een stuurgroep de zogenaamde 'Pre-Feasibility Study' vast waarin Ecofys de economische, maatschappelijke en milieutechnische van CO2 Smart Grid verkent. De resultaten zijn zodanig positief dat ze verder gaan met het uitvoeren van een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse. Parallel daaraan wordt gewerkt aan de voorbereiding van een CO2 Smart Grid business Community.

Bron: BLOC (Petrus Postma)
Publicatiedatum: