Miljøgartneriet

"We hebben de meest milieuvriendelijke kas van Noorwegen"

Miljøgartneriet in het Noorse Naerbø is een moderne kwekerij van verschillende soorten tomaten, paprika en Spaanse pepers én een opkweekbedrijf voor jonge planten. Het bedrijf loopt voorop met milieuvriendelijk telen. "De Grodan Pro blokken dragen hieraan bij, doordat de planten zich nóg gelijker ontwikkelen en een preciezere gift van water- en meststoffen mogelijk is", vertellen ze. Sinds dit jaar groeien de losse tomaten op 10 cm hoge matten. Dit levert een meerproductie van 10% op.

Miljøgartneriet is een relatief jong bedrijf van ruim 7,5 ha. De eigenaren Kåre Wiig en Hallstein Aase hebben het bedrijf in 2009 / 2010 gebouwd, naast zuivelfabriek TINE Meieriet Jæren. De zuivelfabriek gebruikt natuurlijk gas en 'groene' elektriciteit, afkomstig van waterkrachtcentrales. Het tuinbouwbedrijf gebruikt de restwarmte en CO2 van deze zuivelfabriek.

"We hebben de meest milieuvriendelijke kas van Noorwegen. Dat komt vooral door de symbiotische samenwerking met de zuivelfabriek, maar ook doordat we geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, het afvalwater hergebruiken en geen meststoffen verspillen", vertelt de Deense teeltmanager Simon Hansen trots. Na zeventien jaar tomaten te hebben geteeld in zijn eigen land, ging hij in 2011 bij Miljøgartneriet aan de slag. Miljøgartneriet kweekt ook jonge planten op: voor het bedrijf én voor collega-bedrijven. Naast tomaten en paprika's zijn dat ook jonge komkommerplanten.Gelijke planten
Hansen kan de planten daardoor vanaf de opkweek tot het einde volgen. Hij heeft bij alle drie de gewassen gekozen voor Grodan Pro Blokken. De tomaten staan in blokken van 10 x 15 cm, de paprika's in blokken van 10 x 10 cm en bij de komkommer hangt het van de klantwens af.

Voordat hij overstapte van Plantop naar Problokken deed hij vergelijkende proeven. "De Problokken houden het water beter vast en zijn homogener. We hoeven geen water te geven vóór het wijder zetten. We telen onze jonge planten op containertafels. De randblokken zijn niet droger dan die midden op de tafel. Daardoor hoeven we minder planten weg te gooien. De Problokken zijn weliswaar duurder dan de Plantop blokken, maar doordat we nu maar 3% in plaats van 4% planten extra opzetten, komen we zelfs iets goedkoper uit. De kostenbesparing is afhankelijk van de variëteit. Bij dure zaden besparen we meer."

Een tweede voordeel is de betere wortelontwikkeling. "De wortels zitten verspreid door het hele blok in plaats van alleen onderin. Ze groeien vervolgens snel en gelijkmatig de mat in. Dit resulteert in planten die onderling mooi gelijk zijn, waardoor een optimale controle mogelijk is. En er zijn minder problemen met Pythium."

Betere handling
Voor plantenkwekers is er nog het extra voordeel dat de blokken steviger zijn. Dat zorgt voor een betere handling in geautomatiseerde processen als oppakken en wijder zetten, waardoor de optimale water- en luchthuishouding in de blokken in takt blijft. Bovendien blijven de stokken beter staan in de stevigere Problokken. "De stokken opnieuw erin zetten, kost tijd. En tijd kost geld. Enkele klanten vragen om grotere tomatenplanten, waarbij de tweede tros is ontwikkeld. Ook voor deze planten met grotere stok zijn de steviger blokken een oplossing."

Hogere matten
De teeltmanager heeft bij de grote, losse tomaten gekozen voor hogere Master matten: 10 cm in plaats van de standaard 7,5 cm hoog. Voor de kleine tomaten gebruikt hij nog wel de standaardhoogte. Voor de paprika gebruikt hij Master dry matten van 7,5 cm hoog, maar hij overweegt hogere matten.

De reden achter de hogere matten was de wens om meer planten per mat te gaan telen. "Voorheen startten we met 2,5 plant/m2. Door een extra stengel aan te houden, voerden we de dichtheid op naar 3,3 planten/m2. We zijn nu bij de grote tomaten overgestapt naar 3,7 planten/m2 vanaf de start. Dat is 6 planten per mat. Daarvoor is meer substraatvolume nodig. Dit is ons eerste jaar en het resultaat is goed. We hebben een gelijkmatiger gewas en een constantere vruchtgrootte, waardoor de oogst ook homogener is. In vergelijking met het afgelopen jaar ligt de opbrengst tot september ongeveer 10% hoger."


For more information:
Grodan
www.grodan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.