Russen eten ondanks boycot meer groenten en fruit

In 2016 steeg in Rusland de per capita consumptie van fruit en bessen -inclusief verse verwerkte producten- met 1,6% van 61 naar 62 kilo per persoon, meldde Rosstat deze week. Tegelijkertijd blijft de consumptie onder het niveau van 2013 en 2014, toen de inwoners van dit land gemiddeld 64 kilo aan fruit en bessen aten.

De grootste consumptietoename vond plaats in het Federaal District Wolga, waar het met 3,5% groeide (hoewel het nog onder het gemiddelde Russische cijfer van 59 kilo per persoon bleef) en in het Zuidelijk Federaal District, waar de fruitconsumptie staat op 78 kilo per persoon, een groei van 2,6%.
In het Noordwestelijke District steeg de consumptie van fruit en bessen van 61 naar 62 kilo per persoon, in District Noordelijke Kaukasus van 60 naar 61 kilo per persoon en in District Oeral en District Verre Oosten bleef de daling van 2015 doorzetten in 2016 naar respectievelijk 63 kilo en 64 kilo per persoon. Minder fruit en bessen werden er gegeten door inwoners van het District Siberië, waar het verbruik 47 kilo per persoon bedraagt, een stijging van 1 kilo ten opzichte van vorig jaar. In het centrale deel van Rusland is het verbruik niet veranderd; 63 kilo per persoon.
Wat de verschillende regio's aangaat werd het grootste verbruik gesignaleerd in de regio Kabardino-Balkaria (101 kilo per persoon), Krasnodar (94 kilo per persoon) en Kaliningrad (79 kilo per persoon). De laagste consumptie vinden we in Chukotka (10 kilo), Tyva (20 kilo) en Karachaevo-Cherkessia en Kalmykia (ieder 32 kilo per persoon).

Tegelijkertijd nam de consumptie van groenten per capita in 2016 licht toe. Terwijl volgens Rosstat de bevolking in 2015 gemiddeld 111 kilo groenten at, stond dit cijfer in 2016 op 112 kilo (een stijging van 0,9%); het hoogste cijfer sinds 2012. Deze groei was voornamelijk toe te schrijven aan de stijging in de Oeral, waar de consumptie met 1,1% steeg naar 91 kilo per jaar, en die in de Wolga-regio, waar de groei met 0,9% steeg naar 109 kilo per persoon.
Net als bij de categorie 'fruit' worden de meeste groenten in het zuiden van Rusland gegeten. In het Federale District Noordelijke Kaukasus eet elke inwoner gemiddeld 171 kilo, en in het Zuidelijke Federale District ligt het verbruik op 146 kilo. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. De grootste consumenten wat groenten betreft zijn Dagestan (245 kilo), Kabardino-Balkaria (183 kilo) en Volgograd (171 kilo), en de kleinste zijn Chukotka (28 kilo), Tyva (41 kilo) en Buryatia (73 kilo).

De stijging van de consumptie van groenten en fruit komt vooral door de productiestijgingen van binnenlandse producten, aldus de directeur van het Instituut voor Landbouw-marketing, Elena Tyurina. "De hoeveelheid Russische producten neemt geleidelijk toe, de concurrentie groeit en de prijzen worden binnen de perken gehouden." Ze gaf ook aan dat de roebel in 2016 wat sterker was geworden. "Daardoor daalden de kosten van geïmporteerde groenten en fruit, wat ook de groei van de consumptie stimuleerde."

De veranderingen in de consumptie van groenten en fruit worden ook geassocieerd met de positieve dynamiek in de productie, volgens marktanalist Dmitry Lukashov. "In 2016 steeg de productie van fruit en bessen met 14%. Er is ook vooruitgang geboekt in de teelt van groenten; onze tomatenproductie is met 3,7% gestegen en die van komkommers steeg met 1,2%. Het is duidelijk dat landbouwbedrijven hun producten tegen aantrekkelijke prijzen konden verkopen en zo was er consumptiegroei, ondanks een inkomensdaling van de bevolking."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven