Bezorgdheid over prijsstijging golfkarton

Zijn de sinds begin 2017 geregistreerde veranderingen op de papiermarkt een catastrofe voor de golfkartonindustrie? "Als men analisten en marktwatchers mag geloven, ja", zegt dr. Oliver Wolfrum, directeur van het Duitse 'Verband der Wellpappen-Industrie e.V.' (VDW) bezorgd. Daadwerkelijk is bij enkele VDW-lidbedrijven reeds nu al de grens van hun belastbaarheid bereikt. Naast een toenemende schaarste aan grondstoffen, die deels voor leveringstekorten zorgt, is de industrie in 2017 geconfronteerd met extreme prijsstijgingen voor grondstoffen voor golfkarton.De prijzen van gerecycled papier zijn sinds begin 2017 met circa 100 euro per ton gestegen en de prijsverhoging bij kraftliner is intussen opgelopen tot wel 150 euro per ton. Voor de VDW-leden betekenen deze prijsstijgingen inflatiecijfers tot wel 27 procent voor de grondstoffen van golfkarton. "De impact van deze dramatische ontwikkeling wordt zichtbaar als je bedenkt dat het aandeel van de papierprijzen aan de totale productiekosten van de golfkartonindustrie circa 50 procent bedraagt. Rekenkundig gezien zouden er nu al prijsverhogingen voor golfkartonproducten van gemiddeld zo'n 14 procent nodig zijn om de gestegen grondstofkosten te compenseren", vat dr. Wolfrum de situatie samen.

Met het oog op de toekomst verwacht de golfkartonindustrie geen verbetering van de situatie. Deels door de extreme grondstofschaarste, vooral voor kraftliner, alsook door de ontwikkelingen aan de kostenkant.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.