Komkommer- en tomatenkwekerij Gerard Aarts automatiseert snijwerk

Kwekerij Gerard Aarts werkt sinds februari van dit jaar met Work-IT software van Nitea. Aarts heeft goede ervaringen met het systeem. "De software wordt voortdurend aangepast aan de wensen van de ondernemer. Nitea denkt met de klant mee en staat open voor nieuwe ideeën."

Gerard Aarts en zijn zoon Rens hebben een komkommer- en tomatenkwekerij van 96.500 vierkante meter in Asten-Heusden. Het glastuinbouwbedrijf bestaat uit 3 afdelingen: in een afdeling worden 2 keer komkommers en 1 keer trostomaten geteeld. In de 2 andere afdelingen teelt Aarts 3 teelten komkommers. De Brabanders creëren met dit systeem een betere arbeidsverdeling en ze zijn continu met hun producten op de markt.

Nieuwe sorteerlijn
De telers werken sinds 1991 met een pad- en registratiesysteem. Na 25 jaar was het tijd voor nieuwe technieken, vertelt Aarts. "We waren bezig met een nieuwe sorteerlijn. Daarbij liepen we vast met de oude software. We wilden een systeem waarmee we inzicht hebben in de productie van een medewerker per oogst per dag en per kar. Arbeid is een grote kostenpost op ons bedrijf: het is belangrijk dat je weet wat er gebeurt. We geven onze mensen de opdracht om de komkommers op 380 gram te snijden, maar we zien dat er ook kleinere exemplaren worden geoogst."

Kwekerij Aarts ging samen met robotleverancier EMASC, sorteermachineleverancier Aweta en Nitea om tafel om te kijken wat de mogelijkheden waren om nog efficiënter te produceren. Het mooie van Nitea is dat het bedrijf met de klant meedenkt en openstaat voor zijn ideeën, zegt Aarts. De telers kozen voor Work-IT Teelt inclusief de mobile app Scan-IT. "Iedere medewerker heeft een eigen smartphone, waarmee hij met de app zaken als handeling, pad en kar kan scannen. Wij kunnen de prestaties van onze mensen exact bijhouden en hen waar nodig aansturen."

Juiste gewicht komkommers
De kwaliteit van het product staat voorop, zegt Aarts. Daarom is het belangrijk dat de komkommers op het juiste gewicht worden gesneden. "We gaan ervan uit dat onze mensen hun best doen. Maar de een heeft een beter gevoel bij het snijden dan een ander. Door de gegevens uit de app weten we wie eventueel meer aansturing nodig heeft. Dat geven we door aan de teamleiders, we besteden veel tijd aan het begeleiden van ons personeel.

Gerard Aarts is tevreden over het scannen met de mobiele telefoon. Voorheen werden alle gegevens handmatig ingevoerd, waardoor fouten werden gemaakt en daardoor de cijfers niet betrouwbaar waren. De implementatie van Work-IT Teelt en Scan-IT is naar tevredenheid verlopen. Aarts: "We zijn goed door onze contactpersoon Walter Koster van Nitea geholpen. We hebben een paar keer uitleg op locatie gehad en we mogen met vragen bellen. We werken stap voor stap: pas als we het ene onderdeel goed onder controle hebben, pakken we het andere op."

Betrouwbare gegevens
Gerard Aarts vindt het verkrijgen van betrouwbare arbeids- en productregistratiegegevens zeer belangrijk voor de kwekerij. Arbeid is samen met energie de grootste kostenpost op het bedrijf. "Het is belangrijk dat je weet wat er gebeurt. Als 50 mensen 1 minuut verlies hebben, dan ben je al bijna een uur op een dag kwijt. Als je geen overzicht hebt, kan het snel bergafwaarts gaan met een bedrijf. Het mooie van de software is dat het voortdurend wordt aangepast aan de wensen en ideeën van de klant.

Kwekerij Aarts in het kort
Kwekerij Aarts is een komkommer- en tomatenkwekerij van 96.500 vierkante meter in Asten-Heusden. Het bedrijf is in 1985 opgericht door Gerard Aarts, inmiddels zit zijn zoon Rens ook in de onderneming. De komkommers worden van februari tot en met oktober geoogst, de tomaten voornamelijk in december en januari. De producten worden geleverd aan afzetorganisatie Kompany.

Voor meer informatie:
Nitea IT Solutions
Raymond van den Berg
Honderdland 315
2676 LV Maasdijk
T: 0174-613903
E: info@nitea.nl
W: www.nitea.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.