22 doden

Tropische storm Nate laat spoor van verwoesting na in Midden-Amerika

Tropische storm Nate heeft in Midden-Amerika minstens 22 mensen gedood, het gebied teisterend met zware regenval. Vervolgens draaide hij af naar de Caribische resorts van Mexico en naar de Amerikaanse kust, waar hij als orkaan zou kunnen arriveren.

De autoriteiten in Louisiana hebben de noodtoestand uitgeroepen en bevalen mensen om de kustgebieden en enkele eilanden voor de kust te ontruimen. Verdere evacuaties vonden plaats op een paar offshore-olieplatformen in de Golf van Mexico.

Het Amerikaanse National Hurricane Center zei dat de storm gevaarlijke overstromingen zou kunnen veroorzaken. Er zou misschien wel 38 tot 50 centimeter aan regen kunnen vallen wanneer Nate over Honduras trekt, met op een paar plaatsen wellicht nog meer.De storm bereikte donderdagavond windsnelheden van 65 km/uur en zou waarschijnlijk donderdagnacht en vrijdag in kracht toenemen boven het noordwesten van de Caribische Zee. Daarna kan hij mogelijk in de regio Cancun -op het puntje van het Mexicaanse Yucatan-schiereiland- tot orkaankracht aanzwellen. Dit weekend kan de Amerikaanse kust bij New Orleans dus door een orkaan getroffen worden.

In Nicaragua gingen aan Nate bijna twee weken van constante regenval vooraf, waardoor de grond verzadigd en de rivieren overvol raakten. De autoriteiten daar hebben het hele land gealarmeerd en waarschuwden voor overstromingen en aardverschuivingen. Nicaragua's vicepresident en woordvoerder Rosario Murillo zei dat er in het land ten gevolge van de storm tenminste 15 mensen zijn omgekomen.

Costa Rica's Justitiële Onderzoeksorganisatie schreef 7 sterfgevallen in dat land toe aan de storm en zei dat er 15 mensen vermist waren. Overstromingen dwongen 5.000 inwoners om te schuilen in opvangcentra.In Louisiana riep gouverneur John Bel Edwards de noodtoestand uit en werd 1.300 man van de National Guard gemobiliseerd, waarvan er 15 naar New Orleans gingen om daar het kwetsbare systeem van pompen te controleren.

Gezien de waarschijnlijkheid dat Nate op zondagochtend in Zuidoost-Louisiana aan zal komen, riep Edwards de inwoners op om zich voor te bereiden op zware regenval, stormvloed en zeer harde wind. Ze moeten zorgen dat ze daar zijn waar ze willen schuilen 'tegen de schemer, op zaterdag'.

De gouverneur van Louisiana zegt dat Nate zich volgens de voorspellingen snel voort zal bewegen en dus waarschijnlijk niet zal stoppen om enorme hoeveelheden regen te dumpen. Men hoopt dat er in New Orleans geen problemen zullen ontstaan en dat de pompen het water kunnen verwerken. Edwards waarschuwde echter dat de storm niet onderschat mag worden.

De autoriteiten gaven het bevel om een deel van St. Bernard Parish -ten oosten van New Orleans- te ontruimen voordat de storm arriveert. Eerder op de dag werd overgegaan tot een vrijwillige evacuatie van het stadje Grand Isle, ten zuiden van New Orleans.

In New Orleans zijn stappen gezet om het pomp- en drainagesysteem van de stad te versterken. Zwakke punten in dat systeem kwamen aan het licht tijdens de plotselinge overstromingen van afgelopen zomer.

Het is mogelijk dat de storm op vrijdagavond het puntje van Mexico's Yucatan-schiereiland raakt om vervolgens zondagochtend bij de Amerikaanse Golfkust aan te komen als orkaan. Meteorologen zeiden dat vrijdagavond boven Mexico mogelijk orkaanwinden zouden razen.

Bron: http://abc7ny.com/

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.