Basisbehoeften komen eerst

"Puerto Rico: "teeltsector is niet het allerbelangrijkst"

Er is al veel geschreven over de schade die orkanen en andere natuurrampen aan kunnen richten. Omdat we in de teeltsector werken, richten we ons het liefst op wat er gebeurt binnen deze sector, maar Derrick Lupo van Imex Americas in Puerto Rico wil graag de situatie in zijn land met ons delen. Hij vertelt ons dat Puerto compleet is verwoest door orkaan Maria en dat ze zich inzetten om te kunnen voldoen aan de basisbehoeften van inwoners. Ook zijn ze hard aan het werk om de infrastructuur op het eiland te repareren om goederen aan inwoners te kunnen leveren. "We proberen iedereen toegang te geven tot stromend water en benzine. Dit is echter een probleem op dit moment. Op ongeveer 85% van het eiland zijn alle communicatiemiddelen verwoest. Het elektriciteitsnetwerk is op bijna het gehele eiland uitgevallen en de meeste mensen hebben geen toegang tot stromend water." 

Er is voedsel en benzine in de haven, maar de logistieke situatie bemoeilijkt de toegang daartoe. "Er zijn geen chauffeurs die deze goederen kunnen vervoeren en geen communicatiemiddelen om chauffeurs op te roepen. Daarnaast is het bijna onmogelijk om diesel voor de vrachtwagens te krijgen. Al deze problemen maken de situatie extra moeilijk. Het is inmiddels al een week geleden dat de orkaan toesloeg en nog steeds zijn er veel mensen die hulp nodig hebben. De Amerikaanse overheid heeft troepen gestuurd om steun te bieden. Ik hoop dat ze ons snel kunnen helpen." 

Dominicaanse Republiek
In de Dominicaanse Republiek is de situatie heel anders. Hoewel hier twee orkanen zijn geweest, zijn niet alle delen van het eiland verwoest en kan hier nog wel worden gewerkt. Raúl Reyes van het exportbedrijf AMR Agro legt uit dat vooral de kustgebieden zijn verwoest door de orkanen. "De productie van kokosnoten zal hierdoor waarschijnlijk de komende weken of maanden nog beïnvloed worden." 

Hij vertelt verder dat zowel het noordoosten als het noordwesten van het eiland te maken hebben gehad met overstromingen. "In deze gebieden worden bananen, rijst en groenten geteeld. Er zijn nog geen officiële cijfers bekendgemaakt, maar de schade zal groot zijn. We moeten verder gaan met het exporteren van de goederen, wat gelukkig ook mogelijk is. We hebben tot nu toe geen tekorten van de producten waarmee we werken." 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.