Greenbalance: eerste Nederlandse kas met SmartGlass

Tholen - De tomatenplanten groeien prima in de nieuwe kas van Zwinkels Tomaten op locatie Greenbalance. "We hebben in week 36 geplant en de zesde tros bloeit inmiddels. Anderhalve tros per week", vertelt Mark Zwinkels. De kas is de eerste in Nederland met SmartGlass op het dek.

Met de uitbreiding van vier hectare is Zwinkels Tomaten inmiddels in totaliteit gegroeid naar twintig hectare. Daarvan is zestien hectare op één locatie te vinden. "In het Westland", vertelt Mark. "Dat vind ik wel super - zestien hectare op een locatie in het Westland. Dat was voor ons een project dat we nog graag af wilden maken en nu is het gelukt." Nobutec heeft de kas gebouwd en uiteindelijk vier weken geleden de eerste planten de kas in zien gaan en over anderhalve maand kunnen de eerste Sunstream-tomaten uit de nieuwe kas geoogst worden.
Voor telersvereniging Prominent is marktgestuurde - en dus jaarrond - productie een belangrijk punt. De nieuwe kas is dan ook uitgerust met belichting: 180 mmol SON-T, van Agrolux. Is er nog getwijfeld over LED? "Dat zien we nu nog niet zitten", vertelt Mark. "We kunnen het er eventueel later nog tussen hangen. Voor nu bevalt de installatie die we op de andere locatie hebben hangen erg goed. Met LED kunnen we misschien wel meer uit het gewas halen, maar onder de streep moet het plaatje natuurlijk blijven kloppen."

Verder omschrijft hij de kas als 'vrij basic' - maar dat valt nog te bezien. Op het 6.20 meter hoge dek ligt namelijk SmartGlass met high haze en dubbele AR-coating. Belangrijkste eigenschap van dit glas is dat de haze daalt en het glas helderder wordt als het vochtig is. Juist in het najaar en de winterperiode laat het glas daardoor meer licht door. In Nederland is Zwinkels Tomaten de eerste teler die voor dit product van Glascom kiest. "In Polen staat er al honderd hectare mee, in Nederland nog niet", bevestigt Mark. "We hebben gekeken naar de kenmerken, die zinnen ons wel. Toch net meer licht in de periode dat je het nodig hebt." De planten staan er op het moment in ieder geval goed bij. "We moeten natuurlijk gaan zien hoe het werkt. Het is relatief kostbaar glas, maar we denken er toch rendement mee te kunnen behalen - en daar draait het om. Nu merk je door het diffuse glas vooral dat er geen schaduw is. Toen de kas nog leeg was moest je je zonnebril wel opzetten als de zon begon te schijnen. Dat maakte 't licht wel heel intens", lacht hij.

De kas is uitgerust met een lichtreductiescherm en gevelschermen van Peter Dekker Installaties. Greenbalance heeft verder gekozen voor Verti-Fans om de warmte van de belichting naar beneden te brengen. Watertechnisch wordt de nieuwbouw gescheiden gehouden van het eerder gebouwde gedeelte. In de bestaande watertechnische ruimte wordt water naar aparte opslagvoorzieningen gepompt, zodat de nieuwbouw op een eigen recept kan draaien. De drain wordt ook apart opgevangen en ontsmet door middel van een HD-UV unit van Priva. De goten zijn van Formflex en Verkade Verwarming kon aan de slag met de verwarmingsinstallatie. T. Stolze Installatietechniek bv is bij Greenbalance installateur van de watertechnische- en elektrotechnische installatie en belichting.

In februari 2017 is gestart met de bouw van de kas en week 36 zijn de tomatenplanten gepoot. Naar verwachting zullen over ongeveer vijf weken de eerste Sunstream trostomaten al worden geoogst.Voor meer informatie:
T. Stolze Installatietechniek B.V.
Bandijkweg 22
2676 LJ Maasdijk
T: +31 (0)174-513779
Email: info@stolze.nl
Website: www.stolze.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven