Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ries Neuteboom, Philips Lighting Horticulture LED Solutions

“Met LED-belichting worden de grenzen van tomatenproductie substantieel verlegd”

Tholen - In België ziet Ries Neuteboom van Philips Lighting Horticulture LED Solutions regelmatig dat de tomatenproductie flink stijgt door het gebruik van LED. Proefcentrum Hoogstraten haalde vorig jaar in de proeven zelfs 108 kg met een Merlice-proef. De Belgische telers volgen het nieuws van de proefstations op de voet. Ze zijn getriggerd door deze cijfers. Dat blijkt wel. Dit jaar is er immers op 10 van de 30 hectare LED-tussenbelichting geïnstalleerd, waar voorheen nog niet werd belicht. Dus als telers voor de keuze staan, wordt er, veel vaker dan in Nederland, direct een stap gemaakt naar LED-tussenbelichting.



Voorspelbaar en kwalitatief
Voor de Belgen is LED-belichting interessante kost. Het brengt ze niet alleen een voorspelbare winterproductie, maar ook een goede kwaliteit en hogere opbrengst. Ries:"De proeven bevestigen dit keer op keer." Het Proefcentrum Hoogstraten heeft nu ook aardbeienproeven met 100% LED-belichting. Op het Proefcentrum St Katelijne Waver wordt er op slagewassen een proef gehouden met LED.

Ries Neuteboom: "Vier jaar geleden ging ik met deze hoge productiecijfers op pad. Ik had wel eens het idee dat dat niet geloofwaardig genoeg over kwam. Het zijn natuurlijk ook enorme aantallen. Ik begrijp het wel. Nu heeft het proefcentrum deze cijfers eenvoudig kunnen bevestigen. Dat biedt de telers vertrouwen."Philips Lighting Horticulture LED Solutions verwacht dat deze kennis als een olievlek zal uitbreiden naar onder andere Nederland. Daar wordt op dit moment LED-belichting nog niet zo breed gedragen als in België.


Prognose
In België is een belichting van 180 µmol SonT een veel gebruikte toepassing. Als je meer SonT ophangt heeft dat een negatieve impact op het klimaat. De warmte komt de planten niet ten goede. Vandaar de veelal gekozen combinatie met LED-tussenbelichting van 55 – 75 µmol. Hiermee is het dus mogelijk om hele hoge lichtniveaus te behalen, terwijl het klimaat in de kas optimaal blijft en dat loont om een hoge productie te halen in de tomaten. Ries:"Wij zien overigens ook zeer positieve resultaten voor LED in andere gewassen, zoals komkommers, alstroemeria, bramen en rozen."

Piet Hein van Baar, plantspecialist voor Philips Lighting Horticulture LED Solutions, voorziet tomatentelers van teelttechnisch advies. Piet Hein: Wij werken vanuit een groeimodel en kijken naar de historie van het teeltbedrijf voordat er kunstlicht werd gebruikt. Aan de hand daarvan besluiten we o.a. over het aantal te belichten uren en het totale lichtrecept. Daarna in overleg met de tuinder stellen we een groeiprognose en adviseer ik over de wijze van telen met LED. We zien veelal dat 1 extra µmol LED-interlight 1,5x meer productie oplevert dan 1 µmol van de SonT lamp."

Voor meer informatie:
Philips Lighting Horticulture LED Solutions
Ries Neuteboom
ries.neuteboom@phlilips.com
Tel 0611 - 742 753